Hållbara måltider i Örebro län
Projektet Hållbara måltider i Örebro län har syftat till att utveckla, testa och sprida metoder för lustfyllda måltider och hållbar måltidsplanering inom offentliga kök.
Våra kokböcker
Ladda ner våra kokböcker:
Projektets uppbyggnad
Projektet har byggt på fem heldagars kompetensutvecklingsträffar, hemuppgifter däremellan samt kollegialt utbyte.
Mål och syfte
Projektet ska på lång sikt bidra till ännu mer attraktiva, lustfyllda och hållbara måltider genom bland annat:
- ökad andel ekologiska livsmedel
- ökad andel säsongsanpassade livsmedel
- ökad andel vegetabilier och minskad andel kött
- minskad mängd matsvinn
Deltagare
Cirka 50 deltagare från 28 olika offentliga kök i länet har deltagit i projektet. Deltagarna har varit kostpersonal (till exempel kostchefer, kökschefer, kockar, kokerskor som serverar måltider) och gäster. De har funnits inom förskola-skola eller vård och omsorg.
Kommunerna som deltog under 2015 var Nora, Ljusnarsberg, Askersund, Hallsberg, Kumla, Lekeberg och Örebro. Utöver dessa deltog även måltidspersonal från sjukhuskök inom Region Örebro län.
Finansiering
Finansieringen kom från Region Örebro län samt de kommuner som deltog.