Slopat bygglov för solpaneler

Riksdagen har sagt ja till regeringens förslag om ändringar i plan- och bygglagen. Detta innebär att det i vissa fall inte längre kommer att behövas bygglov för solpaneler.

Solpaneler

Tills nu har det varit upp till varje kommun att bestämma om det behövs bygglov för en solcellsinstallation och om de tar ut en avgift vid ansökan, vilket kan ha lett till en otydlighet om vad som gäller. Den 13 juni beslutade Riksdagen att godkänna regeringens förslag om ändringar i plan- och bygglagen. Detta innebär att det inte längre kommer att behövas bygglov för att montera solpaneler eller solfångare som följer byggnadens form inom ett detaljplanerat område, oavsett vilken kommun du bor i. Lagändringen syftar till att få en smidigare process för solcellsinstallationer och en ökad investeringstakt.

Energikontoret på Region Örebro län arbetar med solel inom projektet Framtidens solel i Östra Mellansverige. Inom projektet har kravet på bygglov för solpaneler i olika kommuner utretts och det finns förslag på åtgärder som kommuner kan göra för att förenkla processen. Du kan läsa en sammanfattning av utredningen här.

Läs mer om det slopade kravet på bygglov på Riksdagens hemsida.

Sidan granskades den 2 juli 2018

Innehållsansvarig: Ylva Gullberg