Film i skolan

Behöver du hjälp i klassrummet?

Känner du att du vill ha hjälp att komma igång med arbetet i klassrummet? Kontakta Film i Örebro län så hjälper vi till att hitta en filmpedagog som kan komma till er och hjälpa till med det praktiska. Utifrån era behov kan vi även sätta samman lärarfortbildningar för att stärka pedagogernas möjligheter att undervisa med hjälp av filmmediet.

Följ med oss till BUFF eller GIFF

BUFF, Barn- och ungdomsfilmfestivalen i Malmö, står filmer för barn och unga hela tiden i fokus. Detta innebär att många ser BUFF som en utmärkt mötesplats för att diskutera och utveckla projekt och idéer inom barn- och ungdomsfilmgenren. Svenska Filminstitutet anordnar också en särskild skolbiodag under BUFF. Där möts bransch, skola och regionala resurscentrum och ser på film och lyssnar till inspirerande föreläsningar om filmen som pedagogiskt instrument i skolan.

Vid GIFF, Göteborgs Internationella Filmfestival i slutet av januari arrangeras varje år MIK-dagen. En dag om Medie- och Informationskunnighet i skolan.

Vi erbjuder årligen resestöd till BUFF och Skolbiodagen eller GIFF och MIK-dagen för lärare, filmpedagoger och rektorer i Örebro län.
Kontakta filmkonsulenten vid intresse.
Utlysningar om dessa stöd görs även via våra nyhetsbrev och sociala media-kanaler (Facebook och Instagram).

Sök stöd från Svenska Filminstitutet

Hos Svenska Filminstitutet kan kommuner och skolor/kulturskolor söka "Stöd till filmkulturell verksamhet för barn och unga". Syftet med stödet är att ge barn och ungdomar i hela landet möjlighet till kvalitativa filmupplevelser och till fördjupade kunskaper om rörliga bilder.

Ansökan kan göras vid två tillfällen per år, vår och höst. Kontakta gärna Film i Örebro län om du vill ha hjälp med din ansökan. Ansökan ska avse kommunövergripande projekt. Blanketten laddar du hem från Svenska Filminstitutets webbplats.

Du känner väl till Swedish Film Licence?

För dig som visar film i klassrummet, på biblioteket, inom en filmklubb eller annat så kallat institutionellt sammanhang finns en enkel möjlighet att skaffa sig visningsrätt genom Swedish Film. Du kan lösa licens till filmer antingen titel för titel eller på årsbasis för en angiven visningsplats. Det innebär att du betalar Swedish Film för rätten att visa DVD- och/eller BluRay-filmer i en särskild lokal eller slutet sammanhang. Filmkopian kan du antingen låna från Swedish Film eller ta med hemifrån/hyra i butik. Värt att notera är att licensen bara gäller titlar från anslutna distributionsbolag, och att man inte fritt kan annonsera om visningen eller ta betalt för entré som en vanlig biograf.
För mer information besök Swedish Film på nätet.

Sidan granskades den 30 mars 2017

Innehållsansvarig: Jerry Eriksson