Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Fredagsakademi: Skolutveckling som håller över tid

Under tre år har forskare på Linköpings universitet följt projektet #jagmed. På Fredagsakademin redovisade de varför #jagmed fått så lysande resultat.

- Var fjärde elev får inte ut sin gymnasieexamen inom fyra år, inledde projektledare Laila Berglund. I Örebro län handlar det om närmare 900 ungdomar, varje år!

Det är 8 procentenheter fler killar än tjejer som inte når examen. Och trenden håller i sig. Därför startade projekt #jagmed som är en stor satsning som startade 2015 och avslutas 2018.

Ungdomen i fokus

Sofia Nordmark och Sofia Nyström är forskare på Linköpings universitet och de har följt projektet #jagmed under tre år:

- Den viktigaste nyckel är det individinriktade arbetssättet, att man jobbat bottom-up. Man har varit kreativ och nått deltagarna via nya kontaktvägar som sociala medier eller sms istället för traditionella kanaler.

- Tillgänglighet och bemötande har också varit viktigt. Hur utformar vi våra lokaler så att de är välkomnande och varje ungdom blir sedd, samtidigt som det finns utrymme för den som behöver dra sig tillbaka en stund?

Forskarna talar också om att definiera problem och vara delaktig i att hitta lösningar.

- Skolsystemet är 100 procent i skolan eller inte i skolan alls, men deltagarna har fått möjligheter till stegförflyttningar med anpassade scheman istället för att vara antingen i eller utanför skolan.

Organisatorisk utveckling

Eldsjälar som ser de unga är viktiga, men för att få till varaktig förändring måste organisationen utvecklas. Projektet har skapat nya kontakter och tagit fram ny kunskap som metodhandböcker.

- Vi ser också nya samverkansstrukturer mellan olika organisationer som kan samarbeta för att nå de unga och få dem tillbaka till skolan eller i annan sysselsättning. 


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 15 april 2019

Innehållsansvarig: Laila Berglund

Publicerad av Sofia Kjörk

Kortadress: https://www.regionorebrolan.se/190329