Korttidstjänstgöring på Central Swedens Brysselkontor

Varje termin får tjänstepersoner inom Region Örebro län chans att åka till Central Swedens Brysselkontor för korttidstjänstgöring.

Eva Sund och Ylva Gullberg ler framför grönt träd.Eva Sund och Ylva Gullberg

Denna gång åker Eva Sund, utvecklingsledare för utbildning och arbetsmarknad och Ylva Gullberg, utvecklingsledare inom solel till Bryssel.

Eva Sund

Vad ska du göra i Bryssel?

- Jag ska lära mig mer om EU:s framtidstankar kring utbildning, främst gymnasie- och vuxenutbildning, och vilka möjligheter till mobilitet som finns.

Vilka ska du träffa?

- Jag ska träffa personal på Sveriges ständiga representation i Bryssel, Åsa Petri och Victoria Frelén. På Central Sweden ska jag träffa Johanna Bond. Både norska och italienska företrädare med inriktning mot utbildning ska jag samtala med.

- Utöver dessa är det planerat för samtal kring den sociala pelaren med representanter från DG EMPL samt Dan Håkansson från SKL:s Brysselkontor.

Vad hoppas du få ut av korttidstjänstgöringen?

- Jag vill få fatt på de möjligheter som kan ge skjuts åt vår regionala utveckling på både kompetensförsörjningsnivå samt på skolutvecklingsnivå. Exempelvis vad regionalt Yrkesvux kan få ta del av.

Varför fick just du den här möjligheten?

- Jag gjorde en ansökan med ett personligt brev om mitt syfte och mål med en korttidtjänstgöring.

Ylva Gullberg

Vad ska du göra i Bryssel?

- Energiomställningen är central i den regionala utvecklingen och en fråga om överlevnad för företagen som är verksamma i länet. Jag arbetar bland annat för att få företag att spara energi och skaffa solceller, vilket är viktiga delar som både minskar klimatpåverkan och ökar företagens lönsamhet och konkurrenskraft.

- Det finns dock hinder för omställningen från nationell såväl som internationell nivå, bland annat finns regelverk inom EU som påverkar etableringen av solel och alltså i sin tur den regionala utvecklingen. Ett av mina uppdrag i Bryssel är att lära mig mer om regelverket inom förnybar energi och utreda hur det påverkar förutsättningarna för solel och oss på regional nivå.

Vilka ska du träffa?

- På resan kommer jag ha möten med kommissionen och en del olika nätverk som jobbar inom energi- och klimatfrågor i Bryssel.

Vad hoppas du få ut av korttidstjänstgöringen?

- Jag hoppas lära mig mer om EU:s organisation generellt, men också om hur arbetet inom klimatfrågor, förnybar energi och i synnerhet solel sker på EU-nivå.

Varför fick just du den här möjligheten?

- Jag tror att det ligger i tiden med klimatfrågorna och det finns saker vi kan arbeta med inom EU som verkligen rör den regionala nivån inom dessa. Jag ska också testa att ta tåg till Bryssel, så det kanske dessutom är någon som vill se hur det kommer att gå!

Här kan du läsa mer om vad korttidstjänstgöring på Brysselkontoret innebär.

Sidan granskades den 20 maj 2019

Innehållsansvarig: Sofia Kjörk