Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Lärkonferens om att motverka studieavbrott

Folke vet att han kan och hör till. Lindesberg har inga hemmasittare längre och samverkan ger resultat i Ljusnarsberg. På lärkonferensen fick vi se vinsterna från den enskilde eleven, till skolan och samhällsekonomin när unga klarar sin utbildning.

Projektet #jag med jobbar i hela Östra Mellansverige för att förebygga skolavbrott. Den 24 maj ordnades en lärkonferens i Örebro där ett nittiotal politiker, skolchefer, rektorer, personer från skolhälsan och andra som jobbar med elever träffades för att lära av varandra, höra om goda exempel från #jagmed och ta del av aktuell forskning inom området.

- Det var en innehållsrik och givande dag, säger Laila Berglund, projektledare för #jagmed i Örebro län. Vi vill inspirera och visa att det verkligen går att göra något åt problemen med skolavbrott. Det är en vinst för varje elev som klarar skolan - först och främst för eleven, men även för samhället.

Samverkan, samverkan, samverkan

Samverkan var det ord som löpte som en röd tråd genom hela dagen.

- Samverkan är en huvudsaklig anledning till att resurser och kompetenser räcker för att ge möjlighet till individuellt anpassade åtgärder eller insatser, insatser. Marianne Lindblå, undervisningsråd på Skolverket, lyfte samverkan som en viktigt framgångsfaktor i det kommunala aktivitetsansvaret.

- Det professionella förhållningssättet är viktigt, framhöll Sofia Bergman. Ljusnarsbergs kommun. När några elever hade snattat hade våra olika organisationer redan relationer genom samverkansmötena. Polisen kom till skolan för att prata med eleverna om konsekvenser och risken att snatteri i unga år kan leda till annan kriminalitet. Polisen tog också kontakt med föräldrar och med butiken. Genom samverkan tog vi tag i saken direkt när det hände.

- Vi samhällsekonomer väger kostnader mot nytta och ser vilket som väger tyngst för att se om en insats är samhällsekonomiskt lönsamt, berättade Elin Vimefall, nationalekonom, Örebro universitet. Ju tidigare insatser ju effektivare är de. Mödravårdens föräldrastöd är lätt att räkna hem. Varför då? Jo, vi undviker kostnader längre fram, man påverkar beteende och kan påverka under längre tid.

 


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 9 november 2018

Innehållsansvarig: Sofia Kjörk

Publicerad av Sofia Kjörk

Kortadress: https://www.regionorebrolan.se/larkonferens180524