Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

FoU välfärd och
evidensbarserad praktik

FoU-verksamheten stödjer länets kommuner i utvecklings- och kvalitetsarbete för en långsiktig och organiserad kunskapsutveckling inom socialtjänsten och välfärdsområdet. Detta innebär bland annat att utveckla en evidensbaserad praktik.

Evidensbaserad praktik

Evidensbaserad praktik är ett arbetssätt som innebär att brukaren och professionella tillsammans fattar beslut om lämpliga insatser. Målet är att insatserna ska hålla en så god kvalitet som möjligt sett ur brukarens perspektiv.

Förhållningssätt

Genom att använda evidensbaserad praktik i den lokala verksamheten bygger man upp "en lokal beprövad erfarenhet", vilket innebär att när man väljer insatser dokumenterar man vilken kunskap de bygger på. Efter insatsen följer man upp och utvärderar resultatet.

Den evidensbaserade praktiken blir en metod för den enskilde praktikern och en plattform för att utveckla en professionell kompetens.

Årliga överenskommelser

Sedan 2012 har regeringen och SKL årliga överenskommelser i syfte att främja en evidensbaserad praktik i socialtjänsten och berörda delar av hälso- och sjukvård.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 19 augusti 2016

Innehållsansvarig: Kjerstin Larsson

Publicerad av Ann-Louise Gustafsson