Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Den 1 januari 2018 kommer en ny lag för samverkan vid utskrivning från sluten vård att träda i kraft. Syftet med den nya lagen är minska vårdtiderna för utskrivningsklara patienter.

Från 1 januari 2018 gäller en ny lag för samverkan vid utskrivning från sluten vård. Syftet med den nya lagen är minska vårdtiderna för personer som är utskrivningsklara på sjukhuset. För att nå syftet måste samverkan runt individen utvecklas. En överenskommelse mellan länets tolv kommuner och Region Örebro län är framtagen (se högerspalten). Ett länsgemensamt projekt pågår för att samordna det länsövergripande arbetet. Jan Sundelius är projektledare.

Rutin för utskrivningsprocessen finns i ViSam-modellen (se länk i högerspalten). ViSam-modellen är uppdaterad utifrån den nya lagen och omfattar även verksamheter inom psykiatrin.

Aktuellt

Det läggs ner ett stort arbete för att anpassa verksamheternas arbetssätt till den nya lagen och många verksamheter är på god väg. Det tar tid för alla nya rutiner att sätta sig och det gäller att de inblandade verksamheterna hjälpas åt för att åstadkomma en trygg och säker utskrivning och fortsatt planering för våra gemensamma patienter.
Sedan den 13 februari är Lifecare SP anpassat till den nya lagen i drift vilket ska ge ett bättre stöd i arbetet för dig som arbetar runt patienten. Det har också gjorts tillägg i frågor och svar och förtydliganden runt betalningsansvaret. Läs mer i ett nytt nyhetsbrev i högerspalten.

Genomförda utbildningar/konferenser

Öppna visningar Lifecare SP

Öppen visning slutenvård - se film
Öppen visning vårdcentral - se film 1, se film 2
Filmningen vid den öppna visningen för kommunen misslyckades tyvärr.

Samverkan vid utskrivning - utbildningsdagar jan-feb 2018

Här hittar du bildspelen från utbildningsdagarna om "Samverkan vid utskrivning" i Karlskoga, Lindesberg och Örebro.

Individen i centrum – utbildningsdagar hösten 2017

Här hittar du bildspelen från utbildningsdagarna om ”Individen i centrum” i Karlskoga 26 september, Lindesberg 27 september och Örebro 11 oktober.

Webbsända konferenser arrangerade av SKL

"Tillsammans för en ny och nära vård" 28 nov