Att bo i Örebro län

Södra sidan av Örebro slott, höstbild med träd i förgrunden.

Örebro län är en idyllisk och vacker kulturbygd med gamla anor. Bergslagens hyttor och ståtliga bergsmansgårdar vittnar om en tid då järnframställning var en viktig inkomstkälla. Slättlandet har miljöer med gods, gårdar, jordbruk och små brukssamhällen. Fiske och båtliv präglar ännu områdena kring de två stora sjöarna Hjälmaren och Vättern.

För den som är intresserad av naturen finns mycket att uppleva. Här finns två nationalparker: Tiveden med sjön Fagertärn där den röda näckrosen blommar och Garphyttan med sina vackra blomsterängar. Många fågelarter sträcker över länet. Om våren kan man till exempel få se tusentals sångsvanar rasta vid sjön Tysslingen. Länet har också många badsjöar, cykel- och vandringsleder, skidspår och backar för utförsåkning.

I länet finns 12 kommuner. Örebro är centralorten, men här finns också trevliga småstäder som Nora, Lindesberg och Askersund - utöver dem flera mindre samhällen.

Örebro är Sveriges sjunde stad

Örebro har det mesta en storstad kan erbjuda av kultur- och nöjesliv. Det finns gott om pubar och restauranger, ett stort och varierat musikutbud, teater och länsmuseum. Dessutom finns flera arenor och idrottsanläggningar av olika slag. Örebro är också en universitetsstad med ca 17 000 studenter per läsår.

Det är lätt att resa till Örebro. Staden ligger centralt i landet och har bra kommunikationer, antingen du kommer med buss, bil, tåg eller flyg. Visste du att 70 procent av alla svenskar bor inom en radie på 30 mil från Örebro?

Följ länkarna till höger så får du mer intressant information om vad Örebro län har att erbjuda!

Fakta om Örebro län

Folkmängd: ca 291 000 invånare

Antal kommuner: 12

Största kommun: Örebro, ca 137 000 invånare

Största sjöar: Vättern och Hjälmaren

Högsta berg: Eskilsberget, cirka 446 meter över havet

Antal naturreservat: ca 170

Nationalparker: Tiveden, Garphyttan

Landskap: Hela Närke samt delar av Västmanland, Värmland, och Västergötland

Landskapsblommor: Gullviva (Närke), Mistel (Västmanland), Skogsstjärna (Värmland)

Landskapsdjur: Hasselmus (Närke) Rådjur (Västmanland) och Varg (Värmland)

Kulturminnen och sevärdheter: Örebro slott, kulturreservatet Wadköping, Vattentornet Svampen, Riseberga kloster, Pershyttans kulturreservat, Nora trähusbebyggelse, Måltidens hus i Grytthyttan, Alfred Nobels gård Björkborn i Karlskoga, m fl.

Sidan granskades den 26 september 2014

Innehållsansvarig: Jenny Yttermalm