Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Intervju med Daniel Nyman

Daniel Nyman arbetar som undersköterska på Intensivvårdsavdelningen (IVA) på Universitetssjukhuset Örebro. Här berättar han om hur intressant det är att jobba som undersköterska inom Region Örebro län.

Hur blir man undersköterska?

- Jag har gått omvårdnadsprogrammet med räddningsprofil. Den var speciellt inriktad mot akutsjukvård som jag jobbar med nu här på IVA, sedan ett år.

Danile Nyman, undersköterska.Varför valde du yrket?

- Jag ville jobba med folk. Undersköterska är ett socialt yrke och jag tycker om att hjälpa människor.

Vad är roligast med jobbet?

- Det bästa med jobbet är att man är en del i ett teamwork tillsammans med sjuksköterskor och läkare. Man får ta del av allt. Jag känner att jag är med och räddar människors liv och jag lär mig någonting nytt varje dag.

Ena stunden går det i 190 då vi får in en akutpatient och alla gör sina uppgifter och att alla vet vad man ska göra. Sen kan det också vara jättelugnt.  Jag gillar tempoväxlingarna. Det är alltid nya utmaningar. Inget pass är det andra likt.

Vad är dina arbetsuppgifter?

- Jag tar emot patienterna och koppar upp dem med olika sladdar mot olika maskiner så att vi kan övervaka dem. Det är till exempel EKG, puls, temperatur, andningsfrekvens och urinkateter. Jag tar också rapport på vad patienterna har varit med om tidigare innan de kommer hit och jag hjälper också till med transporter till röntgen. Arbetet som undersköterska innebär att ta hand om och sköta om patienterna. Även de som är nedsövda försöker vi tvätta, raka och prata med som om de var vakna. Det är viktigt.

Vilka egenskaper bör man ha för att trivas med arbetet?

Man måste klara av att arbeta i team och kunna planera sin dag tidigt, men ändå vara beredd på att man aldrig vet vad som händer. Det är viktigt att ha en struktur. Jag tror också det är viktigt att man kan tänka sig in i patienternas situation.

Vad gör du i framtiden?

- Det här yrket är en jättebra grund till vad man än vill jobba med tror jag. Man lär sig vara både strukturerad och flexibel och lär sig tänka sig in i andra människors situation. Det här jobbet har överträffat alla mina förväntningar på vårdyrket. Jag trivs verkligen bra.

Intervjun gjordes sommaren 2011. Daniel arbetar fortfarande som undersköterska, men idag på Akutmottagningen, Universitetssjukhuset Örebro. 


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 7 januari 2015

Innehållsansvarig: Anders Bro

Publicerad av Carl Olsson