Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Recept

Recept och tips för att på enkla sätt få en -

ENERGI OCH NÄRINGSTÄT KOST

Vid flertalet sjukdomstillstånd är det av stor betydelse att kostintaget är rikt på näringsämnen.
Näringstät kost är även viktigt för äldre människor eller då kostintaget minskat på grund av försämrad aptit.
Vid de flesta svenska sjukhus finns idag protein, energi och näringstät kost att beställa från sjukhusens kostavdelning. Kosten har olika benämning vid olika sjukhus men kosten bygger på samma princip, en mindre portion mat men med ett högre näringsinnehåll. Den energi och näringstäta kosten är berikad med matfett, feta mjölkprodukter , ägg, kolhydrater eller allsidiga berikningspulver. Färdiga kosttillskott, av näringsdryckstyp, kan även användas för berikning.
Vid energi och näringstät kost bör antalet måltider vara 6-7 per dygn och då utgör även mellanmål en viktig del av dagsintaget.
Ibland kan även ett nattmål eller en mycket tidig frukost vara viktig då nattuppehållet inte bör vara längre än 10-11 timmar.
För patienter i hemmet kan kosten berikas på samma sätt som i sjukhusköken. Kosten kan då  berikas med majsvällingspulver, matfett, mjölkprodukter och ägg vilket är ett enkelt och billigt sätt att berika kosten till ett ökat närings-  energi- och proteininnehåll. Färdiga kosttillägg och berikningspulver kan även fås via läkare eller dietist då den enhet som handhar kosten ej kan distribuera det.
Vid tveksamhet om berikning av patienters kost - kontakta dietist.

Semper energi är ett lättlösligt näringstillskott framställt av majsstärkelse.
För användning till diabetiker , diskutera först med OAS eller PAL.
Dosering: 2 -4 msk per portion.
Ca 1½ msk40 kcal
Ca 2 msk55 kcal
Ca 3 msk75 kcal
Ca ½ dl95 kcal
Ca 1 dl190 kcal

Energivärde
Standardmjölk /fil1 dl  60 kcal
Vispgrädde1 dl 380 kcal
Creme fraiche1 dl 330 kcal
Smör100 g 720 kcal
Semper Komplett Näring Naturell 2 dl240 kcal

Om patienten har kost som berikas från avdelningsköket samt kostregistrering med anledning av nutritionsjournal måste det uppmärksammas i vårdplan/dokumentation  under sökord skötsel. Detta för att sammanräkningen av energiintag skall bli rätt.

FRUKOST

Välling
Byt ut vattnet till vällingen mot  standardmjölk, gräddmjölk eller kosttillskott Komplett Näring Naturell.

“Len vällingfrukost“
Energivärde 350 kcal/port.
2 dl Komplett Näring Naturell
¾ dl vällingpulver

Gröt
Tillsätt 1-2 tsk matolja, smör eller margarin .

Gröten kan även berikas med Semper Energi 2-4 msk eller ca 2 tsk majsvällingspulver.
Byt ut mjölken i risgrynsgröt mot Komplett Näring Naturell eller gräddmjölk.Detsamma kan göras med mannagrynsgröt.

“Risgrynsgröt“
490 kcal/port
½ dl grötris
1 dl vatten
1 msk smör
1 krm salt
2 dl Komplett Näring Naturell
Koka risgryn i vatten ca 10 minuter.
Späd med komplett näring och sjud på svag värme ca 40 min. Tillsätt smör och smaksätt med salt.

Fil
Blanda filmjölk med creme fraiche eller gräddfil.
Blanda semper energi i filmjölken, dosering se gröt.
Även gräddfil/yoghurt kan blandas med kosttillägg med fruktsmak , ger en uppfriskande fil/yoghurt.

“Bär och fil“
Energivärde 240 kcal/port
Blanda 1dl Komplett Näring Lingon ( eller annan frukt/bärsmak )med 2dl filmjölk. Servera i glas eller i tallrik.

Choklad och kaffe
Choklad och kaffe kan berikas med grädde/gräddmjölk, majsvällingspulver , Semper Energi  och/eller färdiga kosttillägg med ex. ex. naturell-, vanilj-, kaffe- eller cacaosmak.

SOPPA
Soppor kan berikas med matfett, grädde, ägg,  majsvällingspulver, Komplett Näring Naturell eller berikningspulver.

POTATISMOS
Potatismos kan berikas med samma som ovanstående.

SÅS (varm och kall).
Såser kan berikas med samma som ovanstående.

OMELETT
Omelett kan berikas med samma som ovanstående.

PANNKAKA
Byt ut mjölken mot Komplett Näring Naturell.

NÄRINGSDRYCKER

Näringsdrycker finns av olika fabrikat och smaker.Servera dem helst kalla och aptitligt ur  glas eller mugg.Näringsdrycker kan spädas med bordsvatten och is till en mer läskande dryck.Även diabetiker kan dricka näringsdrycker men under kontroll. Vid högt b-glukos och stora urinmängder finns risken att de ej kan tillgodogöra sig näringsdryckerna  utan kissar ut dem.
För diabetiker är de “klara“ kosttilläggen mindre lämpliga. Om så är servera  en mindre mängd per gång.
Proteinrika näringsdrycker är lämpliga vid lågt s-albumin och vid sår. Det är dock viktigt att känna till patientens njurfunktion då risk för  förgiftning finns vid dåligt fungerande njurar.Rådgör med PAL.Att bryta ner protein är för kroppen energikrävande vilket innebär att extra energi kan behövas för att möjliggöra upptag av proteintillskottet.
Egna näringsdrycker är lätt att göra.Blanda  vispgrädde med fil, yoghurt eller mjölk. Smaksätt med juice, saft eller bär och söta drycken om det behövs. Kan även berikas med Semper Energi eller andra berikningsmedel.

“Energigivaren“
Energivärde 360 kcal/port
2 dl Komplett Näring valfri smak
4 msk Semper Energi
Vispa upp Semper Energi i Komplett Näring, serveras kall

 “Vaniljshake“
Energivärde 440 kcal/port
2 dl Komplett Näring Vanilj
2 msk juicekonc.
Valfri1 ½ dl Glass eller en bägare Kosty (fryst kosttillägg)
Blanda ingredienserna i mixer eller matberedare.

“Jordgubbsshake “
Energivärde 380 kcal/port
2 dl Komplett Näring Naturell
1 dl jordgubbar
1 ½ dl Glass eller en bägare KostyGör som vid vaniljshake

MELLANMÅL

Nyponsoppa
Energivärde 210 kcal/port
2 dl Nyponsoppa (färdig)
½ dl Semper Energi
2 msk varmt vatten
Rör ut Semper Energi i vattnet och tillsätt den färdiga soppan.

Sommarbål
Energivärde 205 kcal/port
1 dl Komplett Näring Fiber &Frukt
1 dl Addera Citron & FläderSkivad kiwi till dekoration
Blanda och servera som ett svalt och friskt sommarbål.

“Hallon special“
Energivärde 300 kcal/port
2 dl Komplett Näring Hallon
1 dl Hallon
1 msk florsocker
Blanda ingredienserna i en mixer eller matberedare och kör till en slät dryck.

“Blåbärsdryck“
Energivärde 310 kcal/port
2 dl Komplett näring Vanilj
1 dl Blåbär
1 msk Florsocker
Blanda ingredienserna i en mixer eller matberedare och kör till en slät dryck.

“Choklad med likör“
Energivärde 270 kcal/port
2 dl Komplett Näring Choklad
1 msk Kaffelikör
Värm Komplett Näring till dricktemperatur. Tillsätt likören och rör om.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 8 januari 2010

Innehållsansvarig: red. Ruth Eid Forest

Publicerad av Maria Wistrand