Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Karlskoga lasarett prisades av kungen

Som första sjukhus i Sverige fick Karlskoga lasarett i dag ta emot Utmärkelsen Svensk Kvalitet. Priset, bestående av diplom och statyett, delades ut av kung Carl XVI Gustaf under en högtidlig ceremoni i föreläsningssalen på Karlskoga lasarett.

Ing-Marie Larsson, kvalitets- och utvecklingschef, kung Carl XVI Gustaf och Lena Adolfsson, sjukhusdirektör, med Utmärkelsen Svensk Kvalitet. Foto: Magnus Westerborn.

– Jag känner mig mycket stolt. Den här målmedvetna resan startade redan för fjorton år sedan. Vi hade aldrig kunnat komma till den nivå vi är idag om inte alla chefer och medarbetare varit med på tåget, konstaterar Lena Adolfsson, sjukhusdirektör på Karlskoga lasarett.

Enligt henne har nyckeln till framgång varit att man på Karlskoga lasarett skapat en kultur med gemensamma värderingar oavsett yrkeskategori där alla tar ansvar och jobbar mot samma mål.

– Att vi har fått det här priset innebär inte att vi är perfekta. Vi kan alltid bli bättre och förbättringsarbetet här på lasarettet är ständigt pågående, säger Lena Adolfsson.

– Det här är en stor dag för oss i Örebro län och för Örebro läns landsting. Året kunde inte ha startat bättre än med att få ta emot den här utmärkelsen. Det här är en utmärkelse som inspirerar.

Nu gäller det att hålla i det här arbetet och vara fortsatt ledande, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), landstingsstyrelsens ordförande.
På Karlskoga lasarett arbetar man kontinuerligt med att öka patientsäkerheten och att förbättra arbetsmiljön på olika sätt. Två viktiga inslag är det systematiska arbetet för att minska antalet trycksår och minska risken för arbetsskador hos personalen.

– Vi har bland annat som mål att inga trycksår ska uppkomma under vårdtiden. Hösten 2012 hade vi en procent anlagda trycksår. Nationellt ligger den siffran på 15 procent, berättar Ing-Marie Larsson, kvalitets-och utvecklingschef.

Håkan Sörman, verkställande direktör för Sveriges kommuner och landsting, framhöll i sitt tal att det är en stor prestige att få ta emot Utmärkelsen Svensk Kvalitet.

– Vi är imponerade av Karlskoga lasaretts resultat och personalens målmedvetna arbete. Det går aldrig att kommendera fram ett gediget förbättringsarbete. Man läser ofta om de brister som finns i vården, men det är viktigt att belysa de goda exempel som faktiskt finns.

Bakom Utmärkelsen Svensk Kvalitet står SIQ, Institutet för kvalitetsutveckling. SIQs verkställande direktör Jerry Karlsson är djupt imponerad av vad Karlskoga lasarett har åstadkommit.

– Här har man ett sjukhus där man får bättre och mera vård för pengarna. Skulle jag bli sjuk skulle jag föredra att bli det här, konstaterar han.

Kung Carl XVI Gustaf delade ut diplom till sjukhusdirektör Lena Adolfsson.

Innan själva ceremonin fick gästerna chansen att titta närmare på vad som gjort att Karlskoga lasarett vann Utmärkelsen Svensk Kvalitet. Kungen besökte Avdelning Q - en del av kvinnokliniken, kirurgavdelning 7 och ortopedavdelning 6.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 7 augusti 2013

Innehållsansvarig: Victoria Rydergård

Publicerad av Viktoria Cassersten