Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Kultur och ideell sektor

Region Örebro län arbetar för att det i hela länet ska finnas ett rikt och tillgängligt kulturutbud präglat av kvalitet och nyskapande. Vi arbetar också för att det ska finnas förutsättningar för ett rikt föreningsliv och utveckling i länet kring frågor som rör social innovation och social ekonomi.

Region Örebro län har det övergripande ansvaret för regional kulturverksamhet och ingår i samverkansmodellen. Modellen innebär att statliga kulturmedel fördelas regionalt med den regionala kulturplanen som utgångspunkt. Genom samverkansmodellen har Örebro län fått ett ökat ansvar för utveckling, uppföljning och finansiering av länets kultur.

Genom de regionala kulturinstitutionerna Örebro länsteater, Örebro läns museum, ArkivCentrum och Länsmusiken i Örebro medverkar Region Örebro län till att ge invånarna tillgång till kulturupplevelser av hög kvalitet. Länets regionala kulturkonsulenter har en viktig roll i genomförandet av länets kulturplan.

Andra delar av kulturverksamheten handlar om utvecklingsarbete och fördelning av olika slags kulturmedel så som utvecklingsbidrag, föreningsmedel och Ung peng.

Region Örebro län har också ett övergripande ansvar för att skapa, stärka och samordna satsningar, nätverk och mötesplatser för frågor om civilsamhälle och social ekonomi i hela länet. Det innebär fördelning av föreningsbidrag och utvecklingsarbete kring sociala innovationer och sociala företag. Region Örebro län samordnar Partnerskapet för sociala innovationer där cirka 30 organisationer från offentlig verksamhet och civilsamhälle ingår.

A K T U E L L T

 • Det självständiga Finland firas med utställningar och föreläsningar

  Publicerat den 3 oktober 2017

  I år firar Finland 100 år som självständig nation. Det uppmärksammar Region Örebro län och Örebro kommun med en satsning på det sverigefinska kulturarvet för att på så sätt visa hur det är att leva...

 • Viktiga samhällsutmaningar ska mötas med sociala innovationer

  Publicerat den 13 september 2017

  Fem aktörer inom länets ideella sektor får dela på en halv miljon kronor för att bidra till att lösa viktiga samhällsutmaningar. Det gäller särskilt utmaningar inom jämställdheten och för att stärk...

 • Lokala filmtävlingar avgjorda!

  Publicerat den 12 september 2017

  I anslutning till Live at Heart filmfestival i skiftet augusti/september avgjordes två lokala filmtävlingar i regionens regi. I Josef som är länets filmtävling för unga utsågs två vinnare i klasser...


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 21 augusti 2017

Innehållsansvarig: Rikard Åslund

Publicerad av Mia Eriksson

Kortadress: https://www.regionorebrolan.se/kultur

Kontakt

Rikard Åslund
Områdeschef Kultur & ideell sektor
0706-50 45 55

Anette Granberg
Utvecklingsledare - kultur
019-602 63 28

Lena Adem
Kulturstrateg och utredare
0727-01 71 37

Janni Bohman
Utvecklingsledare - ideell sektor
019-602 75 09

Mia Eriksson
Administratör/Kommunikatör
019-602 73 38

Fler kontaktuppgifter

Nämnden för regional tillväxt

Fokusnämnd för kultur, bildning och ideella sektorn

Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrevet från Kultur och ideell sektor
Kryssa för att du är intresserad av "Kultur och ideell sektor" i formuläret