Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

USÖ-läkare delaktig i Regeringens utredning om alternativmedicin

Utredningen för "komplementär och alternativ vård" blev färdig och överlämnades till Regeringen i veckan. Som representant för Svenska Läkareförbundet och Svenska Läkaresällskapet har Jonas Ludvigsson, barnläkare på USÖ, deltagit i utredningen.

I onsdags, den 5 juni, publicerades slutsatserna i en artikel på DN Debatt. Jonas Ludvigsson har främst bidragit till frågorna som rör barn, gravida och foster.

- Min uppgift har varit att representera det vi kallar ”sjukvård”. Eftersom jag också är professor och sysslar mycket med forskning har jag fått svara på frågor som rör forskning i utredningen. Men framförallt har jag som barnläkare bevakat frågor som rör barn, gravida och foster, säger Jonas Ludvigsson.

Vad handlar utredningen om?
- Ända sedan i början av 1900-talet har det funnits lagar som reglerar vem som får utföra sjukvård, lagen kallades förr ”kvacksalverilagen”. Den nuvarande lagen förbjuder alternativmedicinsk behandling av cancer, epilepsi och diabetes men det finns många andra sjukdomar där alternativmedicinsk behandling istället för vanlig vård kan få stora konsekvenser. Att till exempel behandla blodförgiftning med akupunktur istället för med antibiotika skulle kunna leda till döden. Samtidigt finns idag ett förbud mot alternativmedicin till barn under 8 år. Det innebär till exempel att det inte är lagligt att ge massage till spädbarn för att lindra till exempel kolik. Mycket har hänt i vården och samhället sedan den förra lagen kom till och därför behövs en uppdatering.

Du har bidragit till att få med följande mening i utredningen: ”Av flera skäl är barn och foster särskilt skyddsvärda. Vi föreslår därför att det ska vara förbjudet att utanför hälso- och sjukvården utreda och behandla sjukdomar hos barn under 15 år och sjukdomar i samband med graviditet, detta oavsett sjukdomens svårighetsgrad.” Varför var det så viktigt för dig?
- Det viktigaste med utredningen är att det blir förbjudet att behandla allvarliga sjukdomar med alternativmedicin. Alltså, man får inte använda alternativmedicin i syfte att bota en allvarlig sjukdom och det gäller inte längre bara förr diabetes, cancer och epilepsi utan även till exempel schizofreni och ALS. Däremot får man använda alternativmedicin för att lindra symptom vid allvarlig sjukdom. Dessutom höjer vi åldersgränsen för alternativmedicin för barn till 15 år och utvidgar förbudet till behandling av ”alla sjukdomar”. Samtidigt tillåter vi dock alternativmedicin för att lindra symptom, vilket gör att massage vid kolik (minska smärta, och öka välbefinnandet) blir tillåtet. För mig har 15-årsgränsen varit viktig.

Vad har du lärt dig av att sitta i en regeringsutredning?
- Jag har fått en väldig respekt för statliga utredningar. Det ligger oerhört mycket arbete och förberedelse bakom en sådan här utredning. Vi har hållit på i två år med regelbundna möten och det har varit mycket att läsa och sätta sig in i.

Vad händer nu?
- I onsdags lämnades utredningen över till regeringen. Nu kommer den att skickas ut på remiss och sedan hoppas jag att vi får till en förbättrad lag vad gäller alternativmedicin. För egen del kommer jag att vara med på ett seminarium i Almedalen den 3 juli för att diskutera utredningen, men sedan är utredningsarbetet slut.

Allvarliga sjukdomar ska bara få behandlas av vården


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 7 juni 2019

Innehållsansvarig: Johanna Berglund

Publicerad av Johanna Berglund