Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Donation av organ och vävnader

Idag står ungefär 800 svårt sjuka personer på väntelista för att få en donation av ett organ. Ännu fler väntar på en vävnadstransplantation. Tyvärr råder stor brist på organ och vävnader.

Du kan hjälpa till att rädda liv på tre enkla sätt:

Henry Bohman fyller snart tre år. En levnadsglad liten kille som går på dagis, leker med kompisar och gillar musik. Bara 24 dagar gammal fick Henry ett nytt hjärta. Det nya hjärtat gav honom hans liv.Henry fick ett nytt hjärta

Henry Bohman fyller snart tre år. En levnadsglad liten kille som går på dagis, leker med kompisar och gillar musik. Bara 24 dagar gammal fick Henry ett nytt hjärta. Det nya hjärtat gav honom hans liv.
Läs hela historien på Livsviktigt.se

 

Peter fick nya hornhinnor och kan idag se normaltPeter fick nya hornhinnor

Peter var bara 18 år när han drabbades av en ögonsjukdom. Med nya hornhinnor kunde han fullfölja studierna och bli skolkurator.
Läs om Peter, Ariana och Lars Olov som alla fick en ny syn på livet

 


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 7 oktober 2014

Innehållsansvarig: John Swensson

Publicerad av John Swensson

Kortadress: https://www.regionorebrolan.se/uso/donationer

Fakta:

Genom transplantation kan sjuka organ och vävnader ersättas av friska från en annan människa.

De organ vi idag transplanterar i Sverige är njurar, lever, hjärta, lungor, bukspottkörtel och i vissa fall tunntarm. I viss utsträckning transplanterar vi även så kallade cell-öar från bukspottkörteln till patienter med diabetes. Vävnader som transplanteras är främst hornhinnor och hjärtklaffar men också hud, hörselben och benvävnad.

Varje år genomförs omkring 700 organtransplantationer i Sverige och omkring 1000 vävnadstransplantationer. Resultaten av transplantationerna är goda.

  • Donation