Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Vill du delta i en studie?

Väntar du barn? Planerar du att amma ditt barn? I sånt fall kan du och ditt barn vara med i en studie om miljögifter.

På Arbets- och miljömedicin pågår just nu ett forskningsprojekt för att ta reda på hur miljögifter överförs från mammor till barn. Hör gärna av dig till projektledare Jessika Hagberg så berättar hon mer om hur studien går till.
Telefon 019-602 24 61 eller 073-150 34 34.
Mail
Jessika Hagberg

Miljögifter lagras i kroppen

I vår omgivning finns det olika former av miljögifter. En del kommer vi i kontakt med via kläder eller saker. Andra får vi i oss via maten. Det kan till exempel finnas i fisk eller mejeriprodukter. Miljögifterna kan lagras i kroppen under lång tid.

Mamman och barnets mat hänger ihop

När barnet ligger i mammans mage får det sin näring via navelsträngen. Under det första levnadsåret får barn i regel sin näring från bröstmjölk. Bröstmjölken innehåller många viktiga ämnen och hjälper barnet att bygga ett eget immunförsvar. Men ett område som är i princip okänt är hur mycket miljögifter som överförs från mamma till barn. Det här vill vi veta mer om!

Mammor och spädbarn till studie

På USÖ pågår ett forskningsprojekt där vi tittar på hur miljögifter överförs mellan mamman och barnet, både genom navelsträngen och senare via bröstmjölken. För att kunna göra det behöver vi komma i kontakt med kvinnor som väntar barn.

Så här går studien till

I samband med födseln tar barnmorskan ett prov av navelsträngsblod, efter att bebisen har kommit ut. Sedan kallas du och ditt barn till blodprovtagning tre gånger. Det sker när barnet är tre, sex och tolv månader gammalt. Provtagningen görs på barn- och ungdomskliniken av en sköterska som är van att ta prover på barn. Vid provtagningarna kommer vi även be dig att ta med ett bröstmjölksprov och ett bajsprov från barnet. Vi kommer även fråga om barnets kön, vikt och längd och om din vikt.

För att kunna delta i studien måste du ha bott i Sverige under de senaste tio åren. Du ska vänta ditt första eller andra barn, och ha ambitionen att amma barnet.

Forskningsprojektet är ett samarbete mellan Arbets- och miljömedicin på USÖ och MTM Forskningscentrum vid Örebro Universitet.

Vilka ämnen letar vi efter?

Alla prover kommer att analyseras av MTM Forskningscentrum, Örebro Universitet. Totalt kommer ett 40-tal olika miljögifter att analyseras. Det handlar till exempel om pesticider, PCBer, dioxiner, bromerande flamskyddsmedel och perfluorerade alkylsyror. Syftet med projektet är att studera hur organiska miljögifter överförs mellan mamma och barn.

Dokumentär om miljögifter och barn

Forskargruppen har tidigare medverkat i dokumentären ”Den andra vågen” av Folke Rydén. Programmet handlade bland annat om en mamma som vill ta reda på vilka miljögifter hon överför till sitt barn bara genom att föda och amma det.
Länk till dokumentären

Kontakt

Vill du veta mer får du gärna kontakta projektledare Jessika Hagberg.
Telefon: 019-602 24 61 eller 073-150 34 34
Mail: Jessika Hagberg


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 24 mars 2017

Innehållsansvarig: Kerstin Norman

Publicerad av Jens Qvarngård