Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Uppskattad mätutbildning för arbetsmiljöingenjörer

Att mäta kemiska och fysikaliska faktorer i arbetsmiljön är inte lätt. Och det är viktigt att den som mäter är säker på sin sak. För att öka säkerheten vid mätningar kan arbetsmiljöingenjörer gå mätutbildning vid landets arbets- och miljömedicinska kliniker (AMM). Utbildningen är fem dagar lång, uppdelat på två tillfällen. I Örebro har en kurs med 20 deltagare just avslutats.

Kursdeltagarna Anneli Hofbauer och Per Andersson mäter helkroppsvibrationer. Foto: Jens Qwarngård.

Planera, genomföra och rapportera

Syftet med kursen är att lära ut både hur man planerar, genomför och rapporterar från en rad olika arbetsmiljörelaterade mätningar. Teori har varvats med praktiska inslag. Deltagarna som kom från företagshälsovården, privata arbetsgivare och andra organisationer fick till exempel mäta buller genom att några kursdeltagare fick åka burvagn utomhus med mätutrustning.

För att få ett resultat som går att använda måste mätningen planeras noga. Dessutom är mätresultatet inte alltid hela svaret. 
– Det brukar heta att ”Man måste mäta för att veta” men det stämmer inte alltid. Mätresultatet kan påverkas av olika saker, konstaterar Anneli Hofbauer från företaget Benders i Strängnäs.

Det håller kursdeltagaren Frej Gruffman från företagshälsovården Alviva i Umeå med om. 
– Man måste ha mycket förinformation om mätningen för att kunna värdera den, säger Frej Gruffman. 

Förutom planering och mätning får kursdeltagarna lära sig att rapportera från sina mätningar. Malin Engfeldt som arbetar på AMM i Skåne är mottagare av mätrapporter. Hon konstaterar att mätutbildningen gett henne användbar kunskap för att kunna värdera rapporter.
– Vad säger rapporten och vad säger mätningen, egentligen? Det har varit lärorikt att prata om, säger Malin Engfeldt.

Egen mätning

Kursen är uppdelad på två träffar. Däremellan har deltagarna planerat och genomfört en egen mätning som presenterats både skriftligt och muntligt.

Anneli Hofbauer valde att mäta helkroppsvibrationer på en travtränare. Något som var knepigt, men till slut gick att genomföra.
– Jag hade en del tekniska problem med min mätning, så jag fick göra om den innan det blev rätt, konstaterar Anneli Hofbauer. Till slut fanns ett mätresultat och uppgiften gav lärdomar inför kommande mättillfällen.

Värdefullt att nätverka

Lena Andersson, certifierad yrkeshygieniker och kursansvarig summerar de fem kursdagarna i Örebro som mycket lyckad. Nu har 20 personer fått mera kunskap om mätningar vilket de har stor nytta av i sitt fortsatta arbete och de har skapat nya kontakter vilket också är värdefullt för framtiden.
– Det har varit en mycket trevlig grupp att hålla kurs för. Det finns ett fortsatt behov av den här utbildningen i hela landet och den kommer att hållas på fler AMM-kliniker tills behovet är tillgodosett, säger Lena Andersson.

– Överlag har det varit en bra kurs. Det är värdefullt att få nätverka med andra som jobbar med samma frågor men som har andra infallsvinklar och höra hur de resonerar, säger Malin Engfeldt.

Utbildningen i Örebro avslutades i februari. Efterfrågan på utbildningen har varit stor och för att så många som möjligt ska kunna gå hålls den på flera orter i landet. Under 2017 hölls kursen i Stockholm och Örebro. Nästa kurs som startar i Göteborg under våren är redan fulltecknad. Därför följer en kurs till i Göteborg efter sommaren innan kurs i Lund senare i höst. Se respektive AMM-kliniks webbsida för mer information.

 


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 6 mars 2018

Innehållsansvarig: Kerstin Norman

Publicerad av Karin Stenström

Kontakt

Lena Andersson
Yrkeshygieniker
Arbets- och miljömedicin
Tel: 019-602 35 92