Hur ser framtiden ut för Hjälmaren?

Vad innebär klimatförändringarna för Hjälmaren? Och vad kan det ha för konsekvenser för vår hälsa? Det diskuterades på Hjälmardagen den 3 oktober.

Bland föreläsarna fanns bland annat representanter för SMHI, som visade detaljerade beräkningar för vad framtidens klimat kan ställa till med. Såväl vattennivåer som temperaturer kommer att förändras med tiden, vilket påverkar boende omkring Hjälmaren.

Sämre vattenkvalitet är en möjlig konsekvens av klimatförändringarna, vilket Länsstyrelsen i Örebro län visade i sina två föreläsningar. Även jord- och skogsbruk kan påverkas, inte bara runt Hjälmaren utan även i resten av världen.

Örebro kommun berättade om hur de förbereder sig för förändrade vattenflöden och eventuella översvämningar i staden. Även grannkommunen Hallsberg deltog och bidrog med sina erfarenheter från när Hallsberg fick ett helt års nederbörd under två dagar hösten 2015.

Mare Lõhmus från Centrum för arbets- och miljömedicin i Stockholm avslutade dagen när hon berättade om hur vårt framtida klimat kan påverka invånarnas hälsa, samt vikten av att vara förberedd.

Årlig tillställning

Hjälmardagen är en årlig utbildningsdag som anordnas av Hjälmarens vattenvårdsförbund – den här gången i samarbete med Länsstyrelsen i Örebro län och Arbets- och miljömedicin i Örebro.

Material från dagen

Material från Hjälmardagens föreläsningar publiceras på Hjälmarens vattenvårdsförbunds webbplats.

Sidan granskades den 5 oktober 2017

Innehållsansvarig: Carin Pettersson