Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Godkänt test av provtagning och ny analysmetod

Analyslaboratoriet vid Arbets- och miljömedicin i Örebro håller hög kvalitet både vid provtagning och vid analyser. Det framgår av resultatet från höstens kvalitetstest vid Institutet för arbetsmedicin i Tyskland.

AMM från Örebro var ett av fjorton laboratorier som deltog i testet. Årets test handlade om provtagning och analys av aldehyder i gasform. Aldehyder stöter vi bland annat på i våra hem eftersom det används vid tillverkning av spånplattor och i vissa textilier.

Så här går testet till

Innan testet startar presenteras vilka ämnen som kommer att ingå. Uppgiften är att ta reda på vilken koncentration det är av varje ämne. Testet genomförs i tre omgångar med fyra provtagare varje gång, vilket ger 12 prover att analysera. Från Örebro deltog Lennart Andersson, certifierad yrkeshygieniker, vid provtagningen.
Testledaren skickar ut en kontrollerad mängd av de ämnen som ingår i en sluten rörslinga som deltagarna har kopplat sina provtagare till. När provtagningen är över tar alla deltagare med sig sina prover hem för analys. Analysresultatet skickas sedan in till testledaren för en sammanställning.

Test av nytt instrument

Under 2018 har analyslaboratoriet i Örebro bytt både instrument och metod för analys av aldehyder. Därför var det extra spännande att invänta resultatet från årets test.
Efter ett par veckors sammanställning kom resultatet från Institutet för arbetsmedicin i Tyskland. Analyssvaren från AMM i Örebro ligger väldigt nära testets sanna värde, med andra ord den koncentrationsnivå som skickades ut i den slutna rörslingan.
– Resultatet visar att vi med god marginal ligger innanför gränserna för att bli godkända. Testet blir därmed ett kvitto på att provtagning och den nya analysmetoden håller mycket god kvalitet, säger Jessika Hagberg, laboratoriechef vid AMM i Örebro.

Fakta om testet

Laboratoriet vid AMM i Örebro är sedan 1997 ett ackrediterat laboratorium, vilket innebär regelbundna kontroller av kontrollorganet SWEDAC. För att ytterligare säkra kvaliteten deltar laboratoriet i Örebro i test vid Institutet för Arbetsmedicin i Tyskland (www.dguv.de/ifa). Under 2017 testades provtagning och analys av lösningsmedel. Vid årets test ingick olika kombinationer av aldehyder. AMM i Örebro har fått godkända resultat vid båda testen.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 12 februari 2019

Innehållsansvarig: Kerstin Norman

Publicerad av Karin Stenström

Kontakt

Analyslaboratoriet
För beställning och frågor om analyser ring analyslaboratoriet.
Telefon: 019-602 35 87
 
Telefontider:
Mån, ons & fre 8-12
Tis & tor: 12-16

Övriga frågor
Jessika Hagberg
Laboratoriechef
Telefon: 019-602 24 61