Riskbedömning vid belastningsergonomisk exponering

Belastningsergonomiska riskbedömningar är ett effektivt verktyg att upptäcka brister i arbetsmiljöer. De kan också synliggöra vilka risker som finns att drabbas av arbetssjukdomar som belastningsskador och vibrationsskador. Trots fördelarna med riskbedömningar kan det ibland vara svårt att motivera arbetsgivare till att genomföra dem. Det framkom vid höstens nätverksträff för ergonomer.

Per Lindberg, Centrum för belastningsskadeforskning i Gävle.

Belastningsergonomiska bedömningar måste få ta tid och kosta pengar eftersom de leder till ökad kvalité på åtgärderna. Det konstaterade Per Lindberg, docent och med.dr från Centrum för belastningsskadeforskning (CBF) på högskolan i Gävle i sin föreläsning för ergonomer i region Mitt.

God ergonomi tar tid

Genom belastningsergonomiska bedömningar kan ergonomen visa var riskerna finns, vilken risknivå de är samt var åtgärderna behövs. För att tydliggöra effekten av god ergonomi bör ergonomen enligt Per Lindberg inte börja med åtgärdsförslag utan ta mer tid för analys.

Deltagarna vid höstens nätverksträff höll till viss del med. Samtidigt beskrev de svårigheter med att motivera kunderna att göra tidskrävande riskbedömningar.
Per Linbergs råd kan sammanfattas i fem punkter:
- Planera din ergonomiska riskbedömning omsorgsfullt.
- Använd gärna fler ergonomiska metoder och mätningar.
- Inkludera påverkande faktorer.
- Förankra dina slutsatser i Arbetsmiljöverkets författningssamling (AFS) och Arbetsmiljölagen (AML).
- Skriv väl underbyggd rapport med sammanfattning på slutet.

Riskbedömningsmetoder

Under nätverksträffen presenterads två internationella riskbedömningsmetoder.
- QEC = quick exposure check
- REBA= Rapid Entire Body Assessment
Fördjupning i ämnet finns genom den utbildning som CBF erbjuder. Kursen heter Belastningsergonomisk riskbedömning (7,5 Hp) som startar till våren 2019. Andra alternativ till fördjupning finns via KTH:s distanskurs om riskbedömningsmetoden RAMP 1 och 2.

Ergonominätverket

Nätverket för ergonomer i region Mitt träffas två gånger per år och arrangeras av Arbets- och miljömedicin i Örebro. Vid höstens möte deltog 25 fysioterapeuter och ergonomer från Sörmland, Värmland, Västmanland och Örebro län. Syftet är att lyfta aktuella ämnen, öka kompetensen i rollen som ergonom eller fysioterapeut samt att ge möjlighet till erfarenhetsutbyte och nätverksbyggande.

Föreläsare och datum för vårens nätverksträff är inte klart ännu. Håll utkik på AMM:s webb efter jul, då vi planerar att ha program och anmälan klart.

Länkar:

Sidan granskades den 24 oktober 2018