Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Förstärkning av laboratoriets utrustning/instrumentpark

Laboratoriet på Arbets- och miljömedicin i Örebro utökas med ny utrustning. Två nya investeringar ska göras under året.

Emissionsprovtagning

Den nya utrustningen, en så kallad Micro-Chamber/Thermal Extractor är en  kompakt, fristående enhet för snabb, standardiserad provtagning av kemiska ångor (flyktiga organiska föreningar, VOC) från materialprov. Proven analyseras sedan på en ATD-GC/MS (automatisk termisk desorption med gaskromatograf kopplad till en masspektrometer) för identifiering av ämnen från det aktuella materialprovet. Med den nya utrustningen får vi ett mer standardiserat sätt än tidigare. Exempel på materialprov kan vara byggnadsmaterial, textilier, mat eller vätskor.

Laboratoriets avdelningschef Jessika Hagberg.

– Vi har kunnat utföra emissionsprovtagning gällande materialprov tidigare, men med den nya utrustningen får vi bättre kontroll av in- och utflöden samt temperaturer, säger laboratoriets avdelningschef Jessika Hagberg. Dock ska man ha klart för sig att det handlar om små mängder materialprov (gram) som denna utrustning kan hantera.

Önskan att stärka kvaliteten på emissionstester har funnits på AMM under en tid och runt årsskiftet blev det klart med finansiering till utrustningen.
– Varje år dyker det upp flertalet frågeställningar kring emission från olika typer av materialprov, så för våra kunder kan det vara bra att känna till att vi får en förbättrad teknik för analys av materialprov, säger Jessika Hagberg.

Masspektrometer med förfinad teknik

En annan nyhet är att laboratoriets instrumentpark ska utökas med en så kallad GC/MS/MS, som i första hand kommer att användas vid klinikens forskning.
– Det nya instrumentet ger oss en förfinad teknik som är mer selektiv. Det ger möjligheter till mer känsliga analyser än den GC/MS som redan finns på laboratoriet, säger Jessika Hagberg. 

Mot slutet av 2019 hoppas vi att utrustningen är på plats på AMM i Örebro.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 14 februari 2019

Innehållsansvarig: Kerstin Norman

Publicerad av Karin Stenström