Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Kost

Intresset för mat och hälsa är stort. Snabb viktnedgång med en liten ansträngning efterfrågas. Dieter och bantning har blivit en kommersiell industri som sprids via mer eller mindre seriösa media.

Målet för kostförändringar vid överviktsbehandling är främst att åstadkomma förändringar som kan vidmakthållas. Stora förändringar på kort tid innebär en risk för mysslyckande. Hjälp patienten att göra små förändringar i sin matsituation.

Fetma orsakas av både arv och miljö och är alltid en konsekvens av en positiv energibalans. Sammansättningen av kosten vid viktnedgång följer de allmänna riktlinjerna om kost. Skillnaden - energiintaget är lägre.

Grundprincipen för viktnedgång genom förändringar av kosten är energireduktion. ett minskat individanpassat energiintag på 500-1000 kcal per dag rekommenderas och ger en viktminskning på minst 5 % under 6-12 månader.

Enbart ökad fysisk aktivitet är en mindre effektiv metod för viktendgång jämfört med minskat energiintag i kosten. Ökad energiförbrukning tillsammans med minskat energiintag ger större viktnedgång än enbart ändrad kost.

Det är viktigt att personer med övervikt/fetma får samma budskap när det gäller kostråd, till exempel att äta regelbundet, äta frukt och grönsaker helst fem gånger/dag och att bara ta en portion. Om samma kostbudskap ges av olika vårdgivare förstärks budskapet och möjligheten att motivera personen till en beteendeförändring.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 5 februari 2018

Innehållsansvarig: Personalen vid Överviktsenheten

Publicerad av Josefine Gran