Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

PSA-rådgivning

PSA-prov är ett blodprov som tas för att kunna upptäcka tidiga tecken på prostatacancer. Alla män har en viss mängd PSA i blodet, och ett förhöjt värde behöver inte betyda att man har prostatacancer. Att upptäcka ett förhöjt PSA-värde kan innebära både fördelar och nackdelar för den enskilde mannen. Beslutet om att ta PSA-prov bör därför vara väl genomtänkt.

På 1177.se kan du läsa mer om PSA-prov

Blodprov - PSA

PSA-rådgivning

Rådgivningen riktar sig främst till män i åldersgruppen 45-75 år. Det är endast rådgivning och blodprovstagning som PSA-sjuksköterskan kan hjälpa till med. Om du har bekymmer med vattenkastningen och önskar behandling pga. detta, bör du istället vända dig till din läkare vid vårdcentralen för utredning.

Före besöket skickas socialstyrelsens broschyr "Om PSA-prov för att kunna upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede -fördelar och nackdelar" hem till dig tillsammans med din kallelse. Denna broschyr bör du ha läst igenom innan du kommer till besöket.

Du anmäler dig i receptionen vid Urologmottagningen, USÖ. Vid besöket ges rådgivning och PSA-blodprovet tas om du så önskar. Besöket beräknas ta ca 20-25 min.

Patientavgiften är 100 kr.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 2 mars 2018

Innehållsansvarig: Emma Ganebäck

Publicerad av Elin Sjödin

Kontakt

Om du önskar boka en tid för PSA-rådgivning vänligen kontakta Urologmottagningen.

Telefon: 019-602 12 27 måndag-fredag 07:30 - 12:00.

Du kan även kontakta oss genom att logga in på 1177.se