Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Demens, skolbetyg - vilken roll spelar B-vitamin och folsyra?

Brist på B-vitamin och folsyra kan leda till demenssjukdom och ungdomar kan få sämre betyg. En forskargrupp på Örebro Universitet och Universitetssjukhuset Örebro har nyligen publicerat tidigare okända samband mellan halterna av vitaminet folsyra och låga skolbetyg hos 15-åriga ungdomar.

Tidigare har samma forskargrupp också funnit att personer som hade fått recept på vitamin B12 hade tecken till brist även av B-vitaminet folsyra inne i cellerna.

- Det är tidigare känt att personer med demenssjukdomar som orsakas av förändringar i blodkärlen, har en sämre transport av vitaminet folsyra till centrala nervsystemet än icke demenssjuka samt också jämfört med patienter med Alzheimers sjukdom, där blodkärlen inte betraktas som primärt inblandade, säger medicinforskaren Nils-Olof Hagnelius, överläkare vid Geriatriska kliniken

- Det förefaller som B-vitaminer kan påverka både den unga hjärnan men också den åldrade hjärnan. Lagom intag av B-vitaminer skulle eventuellt kunna förebygga eller senarelägga debuten av en demenssjukdom.

Varje år insjuknar mellan 750 och 800 personer i länet i en demenssjukdom. Cirka 60 procent får diagnosen Alzheimers sjukdom. Hittills har ingen funnit en bot eller en möjlighet att förhindra att människor drabbas av demens.

Välkommen på föreläsning!
På tisdag den 11 oktober kommer Nils-Olof Hagnelius att hålla en föreläsning om den senaste forskningen som kunnat konstatera dessa samband.

Föreläsningen är en del av serien USÖ - 10 år som universitetssjukhus.

Tid: tisdag 11 oktober, klockan 19.00
Plats: Wilandersalen, M-huset, USÖ


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 7 oktober 2011

Innehållsansvarig: Petra Ekenstam

Publicerad av Petra Ekenstam

För mer information

 

Nils-Olof Hagnelius
Tel: 019-602 10 00