Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Rekordutdelning av Nyckelfondens forskningsmedel 2011

Måndagen den 4 april delar Nyckelfonden ut medel till stöd för medicinsk forskning på USÖ. Anslag på 6 miljoner kronor överlämnas av Nyckelfondens ordförande Bo Anderson. Det är det högsta belopp som någonsin utdelats av Nyckelfonden och det är 23 framstående forskningsprojekt som delar på pengarna. Två av dessa projekt kommer att presenteras djupare i samband med utdelningen:

Daniel Bergemalm, AT-forskare, USÖ:
Inflammatoriska tarmsjukdomar som Ulcerös kolit och Chrons sjukdom kan vara besvärliga att diagnostisera. Ofta krävs omfattande utredningar med blodprover och tarmundersökningar för att ställa diagnos. Daniel Bergemalm har som mål i sin studie att hitta sjukdomsmarkörer, i form av äggviteämnen i avföring för att se vilka personer som lider av dessa sjukdomar. I studien letar han också efter äggviteämnen som skulle underlätta diagnostisering av tjock- och ändtarmscancer.
Identifiering av biomarkörer för inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) och IBD-associerad kolorektal cancer i faeces.

Ann-Sofie Duberg, överläkare, Infektionskliniken:
Finns det ett samband mellan infektion av Hepatit C och cancer i bukspottskörteln? Ann-Sofie Duberg ska studera personer som registrerats för infektion av Hepatit C-virus och jämföra med en referensgrupp av personer som inte registrerats som Hepatit C-positiva. Genom att samköra olika register med hjälp av våra personnummer kan antal cancerfall och dödstal jämföras.
En nationell studie av risken för pancreascancer hos personer med kronisk hepatit C.

Nyckelfondens bidrag medverkar till att fortsatt stärka den kliniska forskningen vid USÖ. Resultaten av den kliniska forskningen syftar till att åstadkomma förbättringar inom hälso- och sjukvården. Forskningen kommer därmed alltid USÖ:s patienter direkt till nytta.

Välkommen att delta vid utdelningen:

Tid: Måndagen den 4 april kl 11.00 – ca 13.30
Plats: Universitetssjukhuset, våning 8, M-huset.

Ceremonin avslutas med gemensam lunch.


 


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 31 mars 2011

Innehållsansvarig: Petra Ekenstam

Publicerad av Petra Ekenstam

För mer upplysningar kontakta:

Florry Hallbergson, projektledare Nyckelfondens: tel 019-602 10 04