Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Välkommen till utdelningen av Nyckelfondens forskningsmedel för 2012

Måndagen den 14 maj delar Nyckelfonden ut medel till stöd för medicinsk forskning på USÖ. Anslag på 6,4 miljoner kronor överlämnas av Nyckelfondens ordförande Bo Anderson. Det är det högsta belopp som någonsin utdelats av Nyckelfonden och det är 28 framstående forskningsprojekt som delar på pengarna. Två av dessa projekt kommer att presenteras djupare i samband med utdelningen:

Hur kan vi bota gonorré i framtiden?
Gonorré är ett stort folkhälsoproblem som inom kort riskerar att bli obehandlingsbar. Bakterien som utvecklar gonorré har utvecklat motståndskraft (resistens) mot alla antibiotika som introducerats. Nu gäller det att snabbt hitta nya antibiotika och identifiera nya behandlingsalternativ. Flera effektiva läkemedel har redan identifierats. Men hur stor är risken att resistens utvecklas på sikt – det är frågan?
Docent, molekylärbiolog Magnus Unemo, Laboratoriemedicinska länskliniken


Tidig diagnostik av blodförgiftning för effektivare och snabbare behandling:
Blodförgiftning (sepsis) är en allvarlig infektion med hög dödlighet som orsakas av bakterier som sprids i kroppen via blodet. 10 000 fall diagnostiseras årligen i Sverige. Genom att identifiera en slags molekyler så kallade mikroRNA som frigörs i blodet vid blodförgiftning skulle infektionen kunna identifieras tidigare och onödig antibiotikabehandling undvikas.
Med dr. molekylärbiolog Paula Mölling, Laboratoriemedicinska länskliniken


Nyckelfondens bidrag medverkar till att fortsatt stärka den kliniska forskningen vid USÖ. Resultaten av den kliniska forskningen syftar till att åstadkomma förbättringar inom hälso- och sjukvården. Forskningen kommer därmed alltid USÖ:s patienter direkt till nytta.

Välkommen att delta vid utdelningen:

Tid: Måndagen den 14 maj kl 11.00 – ca 13.30
Plats: Universitetssjukhuset, våning 8, M-huset.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 9 januari 2013

Innehållsansvarig: Petra Ekenstam

Publicerad av Anita Pettersson

För mer upplysningar kontakta:
Florry Hallbergson, stiftelseansvarig Nyckelfondens: tel 019-602 10 04