Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Nytt kliv för hornhinnekirurgin på USÖ

Ett viktigt steg för utvecklingen av USÖ:s hornhinnekirurgi tas på Ögonkliniken den 16 oktober. Då inviger Ögonkliniken en ny avancerad utrustning i form av en så kallad eximerlaser som gör det möjligt att avlägsna hornhinnevävnad med en precision på några tusendels millimeter.

- Nu kommer vi att kunna behandla ett flertal sjukdomstillstånd i hornhinnan som tidigare har krävt betydligt större operationer som t ex hornhinnetransplantation, berättar verksamhetschef Eva Karlsson. Patienterna kommer att kunna göra behandlingen här i Örebro, och behöver inte skickas till andra sjukhus.

Med hjälp av eximerlasern kommer Ögonkliniken också kunna behandla komplikationer till annan ögonkirurgi, återkommande hornhinnesår, grumlingar och ärr efter infektioner och skador eller ärftliga hornhinnesjukdomar. Även sjukdomen keratokonus (toppig hornhinna) som ibland drabbar unga, kan ha nytta av excimerbehandling i en kombination med andra behandlingar.

God investering

- Tidigare har vi köpt denna behandling från Jönköping och det har kostat mellan 300 000 och 400 000 kronor per år. Vi har också möjlighet att sälja denna vård till andra landsting. Det är en bra investering, förklarar Eva Karlsson.

Den utrustning som Ögonkliniken nu tar i bruk består av själva excimerlasern samt av speciell diagnostisk utrustning som krävs för analys av de hornhinnor som ska opereras- Men den kommer inte att användas för ”kosmetiska” operationer av den typen som görs på privata kliniker för att bli av med vanliga glasögon. Det handlar om en ren medicinsk användning.

Nationellt centrum för hornhinnesjukdomar

- Ögonkliniken i Örebro har en lång historia som nationellt centrum för behandling av sjukdomar i ögats näthinna. Excimerlasern är en viktig del i det pågående arbetet att etablera kliniken som ett nationellt centrum även för patienter med hornhinnesjukdomar, säger verksamhetschef Eva Karlsson.

Välkommen på invigning
16 oktober kl 15.00 på Ögonklinikens operationsavdelning i A-huset på våning 9

Fakta:

Excimerlaser uppfanns för industriell användning redan på 1980-talet och alstrar ett laserljus som har mycket speciella egenskaper, vilket möjliggjort utvecklandet av ett flertal medicinska behandlingar, inte minst inom ögonkirurgi.

Excimerlaserns förmåga att avlägsna hornhinnevävnad med en precision på några tusendels millimeter har gjort den ytterst intressant för behandling av ett flertal sjukdomstillstånd i hornhinnan, något som tidigare har krävt betydligt större operationer som t ex hornhinnetransplantation.
 
Några av de tillstånd som idag kan behandlas med excimerlaser är stora brytningsfel och ojämna hornhinnor efter tidigare hornhinnekirurgi, vissa komplikationer till annan ögonkirurgi, återkommande hornhinnesår, grumlingar och ärr efter infektioner och skador eller ärftliga hornhinnesjukdomar. Den uttalade ojämnhet i hornhinnan som ibland drabbar unga personer med sjukdomen keratokonus kan numera också i många fall behandlas med excimerlaser i kombination med andra behandlingar, vilket kan förhindra att personen behöver genomgå en hornhinnetransplantation.


 

Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 9 januari 2013

Innehållsansvarig: Petra Ekenstam

Publicerad av Anita Pettersson

För mer information kontakta

Eva Karlsson, verksamhetschef.
Ögonkliniken
019-6023726,