Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

USÖ uppmärksammar den nationella donationsveckan

Idag står ungefär 800 svårt sjuka personer på väntelista för att få en donation av ett organ. Ännu fler väntar på en vävnadstransplantation. Många barnlösa väntar dessutom på en behandling med donerade spermier eller ägg. Tyvärr råder stor brist på organ, vävnader och celler.

För att rädda fler liv uppmanas nu svenskarna att aktivt ta ställning till organ, vävnads- och celldonation och tillsammans sprida budskapet under den nationella donationsveckan som infaller den 6-12 oktober.

– Det sker i samråd med donations- och transplantationsenheten vid Socialstyrelsen, berättar Kjell Ögren, donationsansvarig läkare på USÖ.

Syftet med donationsveckan är att sprida information om donation av organ, vävnader och celler och även om vikten av att ta ställning till donation.

Du kan hjälpa till att rädda liv på tre enkla sätt:


Henry Bohman fyller snart tre år. En levnadsglad liten kille som går på dagis, leker med kompisar och gillar musik. Bara 24 dagar gammal fick Henry ett nytt hjärta. Det nya hjärtat gav honom hans liv.Henry fick ett nytt hjärta

Henry Bohman fyller snart tre år. En levnadsglad liten kille som går på dagis, leker med kompisar och gillar musik. Bara 24 dagar gammal fick Henry ett nytt hjärta. Det nya hjärtat gav honom hans liv.
Läs hela historien på Livsviktigt.se


De flesta är positiva

– Vi kommer att finnas ute på Mariebergs köpcentrum lördagen den 11 oktober. Utanför köpcentret kommer Blodcentralen visa sin blodbuss. Vi kommer också att stå på USÖ-gallerian vid M-huset måndag och torsdag mellan klockan 9.00 och 15.00.

– Vi vet att de flesta människor är positiva till att donera sina organ och vävnader efter sin död, men många vet inte hur man rent praktiskt gör sin vilja känd, säger Kjell Ögren.

– Vi vill också uppmärksamma allmänheten på att det behövs fler ägg och spermiedonatorer, säger Kajsa Lillhager, embryolog på USÖs fertilitetsenhet.

För mer information kontakta:

Kjell Ögren
Donationsansvarig läkare, USÖ
Tel: 019-6020368, 070-3208994

Lisa Dahlström
Regionsamordnare, Hornhinnebanken
Tel: 019-602 24 62

Kajsa Lillhager
Embryolog, Fertilitetsenheten, USÖ
Tel: 019-602 11 18

 


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 23 januari 2015

Innehållsansvarig: Petra Ekenstam

Publicerad av John Swensson

Fakta

De organ vi idag transplanterar i Sverige är njurar, lever, hjärta, lungor, bukspottkörtel och i vissa fall tunntarm. I viss utsträckning transplanterar vi även så kallade cell-öar från bukspottkörteln till patienter med diabetes. Vävnader som transplanteras är främst hornhinnor och hjärtklaffar men också hud, hörselben och benvävnad.

Varje år genomförs omkring 700 organtransplantationer i Sverige och omkring 1000 vävnadstransplantationer. Resultaten av transplantationerna är goda. Idag får de par som har en barnlängtan vänta över 1 år på donation av ägg eller spermier.

Läs mer om donationer

  • Donation