Han arbetar med konsten att nå ut med sitt budskap

Han är den omtyckte radioprofilen från Örebro som nu sätter ord på kunskapen som lärare för radiostudenter.
Hans sidoprojekt cykelradion.se rullar på med full fart framåt.
Möt Tomas Jennebo – lättsam, underhållande – men med tung erfarenhet av kommunikation.

Vad handlar din föreläsning om?

Om konsten att bli sedd i den gigantiska tumlaren som vårt informationssamhälle är.

Varför ska man gå på din föreläsning?

Åhörarna får lära sig att man kan ha hur viktiga budskap som helst – det spelar ingen roll om man ändå inte når fram.

Vad är det centrala i effektiv kommunikation?

Samma saker gäller oavsett om man har kommunikation som yrke eller om man bara vill framföra något som privatperson – det gäller att vara sann och intressant.

Man brukar säga att ”kommunikation är det svåraste som finns”. Varför säger man så?

Därför att du aldrig kan vara säker på hur budskapet uppfattas – allt går att missuppfatta.

Sociala medier – hur har de påverkat informationssamhället och möjligheten att nå ut med sitt budskap?

Förr använde man bara pressmeddelanden – en typisk envägs-kommunikation. Idag kan vem som helst sprida sitt budskap genom de sociala medierna otroligt snabbt till alla – och vem som helst kan använda det. Jag tror att vi som arbetar med att sprida budskap måste våga släppa kontrollen – och finnas med på de nya arenorna för att kunna veta vad som sägs om oss. De sociala medierna bidrar till en ökad transparens i samhället.

Konferensens fokus är arbetsmiljön. Vad är en god arbetsmiljö för dig?

Det är att känna att jag kan vara med och påverka – både den fysiska och den psykiska miljön, allt från att ha höj – och sänkbart skrivbord till att kunna stänga dörren om mig när jag vill.

Vad är det bästa med Örebro?

Jag är född här i stan och tycker att Örebro blir bättre och bättre. Staden är tillräckligt stor för att kunna behålla en viss anonymitet men samtidigt tillräckligt liten för att kunna lära känna människor.

Vad gör du annars i vår?

Just nu är det fokus på radiojournalistikkursen i Kalmar. Men det har också blivit snurr på ett av mina hobbyprojekt – cykelradion.se får fler och fler lyssnare.

Annika Gelin

Sidan granskades den 2 mars 2011