Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Andersson Lena

Yrkeshygieniker, fil.dr

Foto på Lena Andersson

Jag har arbetat på kliniken sedan 2005 och är länsansvarig yrkeshygieniker för Värmland. Är sedan 2015 certifierad yrkes- och miljöhygieniker.

Mina huvudsakliga arbetsuppgifter är exponeringsutredningar och mätuppdrag.
Jag ansvarar även för Instrumentpoolens verksamhet.

Som en del i mitt arbete har jag varit doktorand vid Örebro Universitet och i februari 2012 disputerade jag i miljövetenskap med avhandlingen ”Quartz in Swedish iron foundries – exposure and cancer risk”. I avhandlingen har jag bland annat studerat historisk och nutida kvartsexponering samt cancersjukligheten på svenska järngjuterier.

Efter avhandlingen har jag fortsatt att forska på gjuterier i projektet Robotassisterad luftprovtagning i industriella miljöer i samarbete med Centrum för autonoma sensorsystem vid Örebro Universitet där vi ser över möjligheten att utveckla mätmetoder. I samarbete med iRiSC vid Örebro Universitet forskar vi också på partiklar i gjuterier och i koboltindustrin samt partiklarnas påverkan på individen. För kvartspartiklar från gjuterier studerar vi luftvägs- och blodpåverkan och för koboltpartiklar studeras luftvägs-, blod-, urin- och hudpåverkan.

Tel: 019-602 35 92
E-post: Lena Andersson

Foto: Lars-Göran Jansson


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 14 augusti 2017

Innehållsansvarig: Kerstin Norman

Publicerad av Karin Stenström