Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Exponeringsutredning

Frisör i arbete

Tvärprofessionellt team samverkar

I en exponeringsutredning samverkar ofta ett tvärprofessionellt team bestående av läkare, yrkeshygieniker, psykolog eller ergonom. Efter en differentialdiagnostisk läkarundersökning kompletteras ofta utredningen av övriga specialister. Ofta har patienten misstankar om vad som orsakar besvären. Problemen kan bero på många samverkande faktorer.

Slutmålet är att skapa en så komplett bild som möjligt av patientens exponeringsförhållanden och bedöma vilken betydelse de haft för diagnosen.
Data från branschundersökningar eller andra studier är viktiga kunskapskällor. Ibland kommer patienten till kliniken på grund av besvär som debuterade många år tidigare i en exponeringssituation som försvunnit och arbetsplatsen kanske inte längre finns kvar. Detta försvårar sambandsbedömningen.

Läs mer om yrkeshygienikerns roll

Läs mer om ergonomens roll 

Läs mer om psykologens roll

Läs mer om läkarens roll

När yrkeshygieniker, ergonom och psykolog skrivit sina bedömningar till läkaren är det dags för läkaren att göra den slutliga bedömningen med exponeringsutredningen som underlag. Remissvaret skickas till remitterande läkare och patienten informeras om bedömningen, ofta både per telefon och brev.

Foto: Nina Hellström


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 22 mars 2017

Innehållsansvarig: Kerstin Norman

Publicerad av Karin Stenström

Kontakt

Lennart Andersson
yrkeshygieniker 
tel 019 - 602 24 85