Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Olika typer av melanom

Melanoma in situ

(förstadium till malignt melanom)

Bild på födelsemärke i förstadiet till malignt melanom

Detta är definitionsmässigt ett malignt melanom av så ytligt slag att det inte har någon möjlighet att sprida sig.Växer alltså uteslutande  i ytterhuden. Växtsättet är horisontellt. Diagnostiska kriterier: diameter >5 mm, oregelbunden pigmentering, diffus avgränsning mot omgivande hud.

Jämfört med dysplastiskt naevus (den speciella form av ”födelsemärke” som innebär en ökad risk för malignt melanom) handlar det om en gradskillnad avseende de diagnostiska kriterierna, tillsammans med att ett melanom också har en tendens att tillväxa i storlek. Det ändrar också med tiden form och färg.

SSM (Superficial spreading melanoma/ytväxande melanom)

 

Bild 1 på ytväxande melanomaBild 2 på ytväxande melanom

 

 

 

 

 

Bild 3 på ytväxande melanomBild 4 på ytväxande melanom

 

 

 

 

 

Detta är den vanligaste typen av maligna melanom (ca 60%) och det är den typ som ökar mest. Kan utgå från dysplastiska naevi men också uppträda de novo, det vill säga utan att uppkomma från ett tidigare naevus.

Förekommer vanligast på bålen hos män och på benen hos kvinnor. Ses ofta som ett "förändrat" naevus där tillkomsten av oregelbunden avgränsning, färgförändring, asymmetri samt ökad storlek är alarmerande (se ABCD-kriterierna). Har som namnet antyder ett ytspridande (horisontellt) växtsätt vilket dock senare kan övergå i en vertikal växtfas varvid möjligheten till metastasering uppkommer. Mycket goda förutsättningar till radikal bot vid tidig upptäckt!

Nodulärt melanom

Bild 1 nodulärt melanomBild 2 nodulärt melanom 

 

 

 

 

Bild 3 nodulärt melanomBild 4 nodulärt melanom

 

 

 

 

 

Utgör ca 25% av de maligna melanomen. Uppkommer ofta de novo, alltså inte från ett naevus som funnits tidigare. Har redan från början ett vertikalt växtsätt (växer på djupet) vilket möjliggör tidig uppkomst av dottersvulster och därmed sämre prognos. Ses ofta som en knölformad tumör i huden vilken ibland blir sårig och blöder. Tillväxer snabbt! Amelanotiska (ej pigmenterade) former förekommer.

Amelanotiskt melanom

(pigmentfattigt melanom)

Bild på pigmentfattigt melanom

Ca 1% av melanomen. Saknar pigment och ses ofta som rodnade knutor i huden. Diagnosen missas ofta p.g.a. det atypiska utseendet. 

Lentigo maligna melanom

 (den gamla människans melanom)

Bild på den gamla människans melanom 

Ca 5% av melanomen. Uppträder hos äldre individer som en (oftast) flera centimeter stor oregelbunden fläck på kroniskt solbelyst område såsom ansikte och händer. Kan ha funnits i flera decennier som en ojämnt pigmenterad lentigo maligna vilket är en in situ förändring (ett förstadium). Så småningom övergår den i invasiv växtfas (växer på djupet) och utvecklas då till ett Lentigo Maligna Melanom (LMM).

På grund av den långsamma tillväxthastigheten kan detta sägas vara en "snällare" form av melanom.

Akrala melanom

Ca 1% av melanomen. Lokaliserade till handflator, fotsulor eller under naglar. Tyvärr oftast sent upptäckt (speciellt de opigmenterade formerna) p.g.a. sitt atypiska utseende. Solitär (enstaka) nageldestruktion utan känd orsak, med eller utan pigmentering ska bedömas av  hudspecialist.

 

För fler bilder på olika typer av melanom, besök Bildarkivet.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 11 augusti 2010

Innehållsansvarig: Anna Josefsson

Publicerad av Anita Pettersson