Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Atherom (Talgkörtelcysta)

Atherom

Atherom är en benign (ofarlig) retentionscysta som innehåller talg. Den uppstår när utförsgången från körteln blivit tilltäppt. Atherom kan uppträda var som helst på kroppen men är vanligast i hårbevuxet område, företrädesvis i hårbotten.

Cystan kan nå imponerande storlek om den lämnas obehandlad. Vid undersökning finner man en, i allmänhet, rundad resistens som sitter förankrad i huden (via utförsgången) men är fritt förskjutbar mot underlaget. Känns "fjädrande, elastisk" till konsistensen. Vissa individer bildar multipla atherom utan känd anledning. Atherom förekommer inte före puberteten.

Stort atherom
Atherom kan nå imponerade storlek. Detta atherom från flanken på en medelålders man var stort som en ordinär apelsin.

Behandling

Behandlingen av atherom är kirurgisk. Operation motiverad när och om man upplever subjektiva besvär, eller efter upprepade infektioner.

Det är synnerligen viktigt att inget blir kvar av kapseln vid operationen eftersom detta med automatik innebär att den återkommer. Cystan bör vara minst av en ärtas storlek när den opereras, eftersom det annars kan vara svårt att säkerställa att den blir borttagen i sin helhet.

Det är meningslöst att operera ett atherom som nyss tömt sig spontant eller nyligen skurits upp (vid infektion). Vid behov skär man upp det infekterade atheromet som töms på var och retinerad talg men man försöker inte att ta bort hela cystan eftersom detta kan medföra att infektionen sprids. Incisionen hålls öppen med hjälp av ett dränage under något dygn. Man kan försöksvis lägga in en liten bit av spetsen på en lapispenna i den öppnade cystan. Vid återbesök efter 24-48 timmar kan man ibland fiska ut den skrumpnade kapseln varvid (om man lyckas) atheromet inte återkommer.

Differentialdiagnoser

Vanligaste orsaken till felaktig diagnos är Dermoidcystan som oftast (till skillnad från atherom) visar sig i barndomen, inte sällan redan vid födseln.

 En Dermoid kan ibland innehålla de mest skiftande strukturer i olika utvecklingsstadier. Man kan hitta både tänder och hår m.m. och det är inte underligt att sådana fynd förr i tiden satte fart på fantasierna. Man brukade beskriva Dermoidcystan som en "ofödd tvilling".

Den vanligaste lokaliseringen är vid ögonbrynen, men de kan också uppträda i medellinjen såväl på kroppens fram- som baksida.

Observera att en Dermoidcysta i ansiktets medellinje får inte opereras utan föregående utredning , eftersom cystan kan ha förbindelse med hjärnan!  I så fall bör operationen utföras av Neurokirurg.

AtheromAtherom

 

 

 

 

 

Även s.k. Benigna hudadnextumörer (bilden nedan) går att förväxla med atherom. Hudadnextumörerna har sitt ursprung från hårfolliklar, svettkörtelstrukturer m.m. Oftast känns dessa tumörer betydligt fastare och mer homogena i konsistensen.

Atherom 


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 13 september 2017

Innehållsansvarig: Anna Josefson

Publicerad av Carina Eriksen