Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Haemangiom (blodkärlsmissbildningar)

Kavernöst haemangiom

Kavernöst haemangiom i hårbotten

Definition

Förekommer hos knappt vart 10:e barn. Finns inte vid födseln men uppträder snart därefter som en rodnad, vilken tillväxer till ett upphöjt haemangiom, vanligen lite blåskimrande till färgen.

Ofta är dessa kärlmissbildningar små och vållar inga bekymmer. Vid 7 års ålder har de flesta kavernösa haemangiomen gått i spontan regress.

Normalt krävs ingen behandling. Det kan dock bli aktuellt vid större och snabbväxande haemangiom på särskilt funktionsstörande lokaler som ögonlock, näsa eller mun.

Haemangiom som hindrar seendet kan gravt påverka synutvecklingen. I sådana fall ska behandlingen påbörjas så tidigt som möjligt medan haemangiomet fortfarande är begränsat.

Behandling

Remittera till hudkliniken. De behandlingar som kan bli aktuella är frysning, lokal eller peroral cortisonbehandling, interferon, färgämnes- eller YAG-laser.

Kapillärt haemangiom

Kapillärt haemangiom på läpp

Naevus flammeus eller "eldsmärke" förekommer hos ca 1% av nyfödda. Finns således oftast redan vid födseln som en plan och ljust röd fläck. Med åren kan den bli mer uttalad och anta en blå-röd färg. Spontan regress förekommer inte.

Missprydande naevus flammeus bör behandlas när barnet är litet. Upprepade behandlingar med färgämneslaser är då aktuellt och kan om barnet är litet utföras i narkos. Remittera till Hudkliniken.

Obervera att "eldsmärken" bör skiljas från "storkbett". De senare är betydligt vanligare och sitter centralt i pannan eller i nacken. Går ofta spontant tillbaka och behöver sällan behandlas.

Spidernaevus

 

Spindelmärke

Definition

Ett angioma stellatum, eller spidernaevus, består av ett centralkärl från vilket utgår ett antal radierande ytliga grenar. Kan förekomma över hela kroppen men är vanligast i ansiktet.

Är huvudsakligen av rent kosmetisk betydenhet men kan förekomma som debutsymptom vid levercirros (oftast multipla spiders).

Behandling

Centralkärlet bränns med en diaterminål. Behanlingen kan upprepas i händelse av recidiv. Kan även behandlas med laser.

Senila angiom

Senilt angiom på skuldra

Fasta, blodfärgade knottror vanligast på bålen. Uppträder hos medelålders patienter och har en tendens att öka i antal med åldern.

Fordrar normalt ingen åtgärd - indikationen är enbart kosmetisk. Excision eller diatermi är de behandlingsmetoder som kommer i fråga.

 


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 13 september 2017

Innehållsansvarig: Anna Josefson

Publicerad av Carina Eriksen