Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Keratoachantom

Keatoachantom

Beskrivning

Keratoachantom är en hudförändring som vållar läkaren åtskilligt huvudbry på grund av sina egenskaper.

Vissa hävdar att keratoachantom är en form av "självläkande" skivepitelcancer. Andra påstår att det inte finns några som helst släktskap med elakartad hudtumör och att keratoachantomet i själva verket är resultatet av en virusinfektion i huden.

Den "klassiska" skillnaden mellan keratoachantom och skivepitelcancer ligger i tillväxthastigheten. Keratoachantomet växer från ingenting till en 1-2 cm (i diameter) stor tumör inom loppet av veckor. För en motsvarande skivepitelcancer krävs en tillväxttid på åtskilliga månader eller år.

Keratoachantomet brukar beskrivas som en hudfärgad upphöjd förändring med central hornplugg. Har lite granna utseendet av en "vulkan". Den är oftast rundad, jämn och  rosaskimrande. 

Keratoachantom

Behandling

Kliniskt kan man skilja ett keratoachantom från en skivepitelcancer genom tillväxthastigheten. Tumören har också ett tämligen egenartat utseende. Svårigheten ligger i att man inte säkert kan/vågar utesluta att det rör sig om en skivepitelcancer. Det krävs en mycket erfaren doktor för att man ska "våga vänta". Eftersom keratoachantomet ofta är stort och inte sällan sitter i ansiktet kan det någon gång vara motiverat att först ta ett vävnadsprov innan man gör en eventuell radikaloperation.

Det vanligaste svaret från patologen som undersöker provet i mikroskop, innehåller formuleringen "högt differentierad skivepitelcancer kan inte säkert uteslutas" varvid man ändå tvingas till en mer omfattande operation där såret inte sällan måste slutas med hjälp av lambåplastik eller fullhudstransplantation.

En fördel med att ta vävnadsprov är att tumören inte sällan har börjat tillbakabildas under väntetiden vilket ju inte händer med en "vanlig" skivepitelcancer. Låter man keratoachantomet självläka försvinner det restlöst och utan ärrbildning. Det är dock mycket sällan naturen får ha sin gång - i de flesta fallen blir tumören bortopererat p.g.a. osäkerheten hos behandlande läkare.

Nedanstående bild till vänster visar ett keratoachantom vilket tillvuxit från "en liten röd knottra" till aktuell storlek inom loppet av 3-4 veckor. Den högra bilden visar spontan läkning inom loppet av 2 månader. Normalförloppet består i att hornpluggen släpper och att sårytan vätskar under några dagar. Därefter börjar tumören snabbt att krympa.

Keratoachantom på läppLäkt Keratoachantom på läpp

 

 

 

 

 

Uppföljning/kontroll

Vid säkerställd diagnos och avvaktan på självläkning kan patienten förslagsvis kontrolleras efter 2-3 månader alternativt uppmanas höra av sig om inte utläkningen går som förväntat.

Differentialdiagnoser

Se Skiveptilcancer


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 13 september 2017

Innehållsansvarig: Anna Josefson

Publicerad av Carina Eriksen