Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Sebhorroisk keratos

ÅldringsvårtorÅldringsvårtorBeskrivning

Sebhorroiska keratoser är mycket vanliga, helt ofarliga hudförändringar. De uppträder ofta i stort antal hos medelålders och äldre fr.a. i ansiktet, på bålen och armarna. I tidigt skede (se bilder nedan) kan den blivande keratosen anas som en svagt gulbrun missfärgning, vilken med tiden "reser" sig från ytan och antar en oljig, vaxartad karaktär. Färgen kan variera från kolsvart till gråbrun. Ofta får man intrycket att keratosen är "påklistrad" på huden som en medaljong. Den är alltid skarpt avgränsad mot omgivande hud. Tillväxthastigheten är normalt långsam.

ÅldringsvårtorÅldringsvårtor   

 

 

 

 

Differentialdiagnoser

Sebhorroiska keratoser är den vanligaste orsaken till att man felaktigt misstänker en hudförändring för att vara ett malignt melanom. I normalfallet är diagnosen enkel att ställa, men när keratosen är irriterad/inflammerad (se bilder nedan) är det desto svårare.

Man kan lätt misstolka förändringen som i första hand ett malignt melanom av nodulär amelanotisk typ. I mikroskopet imiterar keratosen snarare en skivepitelcancer vilket kan vålla mindre erfarna patologer visst huvudbry. Generellt gäller att en sebhorroisk keratos aldrig omvandlas till något elakartat.

ÅldringsvårtorÅldringsvårtor      

 

 

 

 

Behandling

I normalfallet är den adekvata behandlingen skrapning med curett (bild nedan).

ÅldringsvårtorÅldringsvårtorDetta görs enkelt i kylanestesi eller möjligen i lokalbedövning. Keratosen släpper lätt från underlaget och resulterar i ett ytligt skrubbsår som läker inom några dagar. Förändringarna kan också frysbehandlas. Excision (d.v.s. att skära bort med skalpell) av dessa oftast bredbasiga förändringar är bara aktuell vid tveksamhet om diagnosen, d.v.s. när keratosen är inflammerad/irriterad.

Eftersom sebhorriska keratoser enbart har kosmetisk betydenhet och enkelt kan behandlas inom primärvården är remiss till specialist inte indicerad när man är säker på diagnosen. Man kan däremot lära patienterna att behandla sina keratoser på egen hand.

Kontroll/uppföljning

Någon kontroll eller uppföljning är inte aktuell för dessa patienter. De bör informeras om åkommans helt benigna natur. De bör också känna till att de lär få fler, likartade hudförändringar med tiden.

 


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 13 september 2017

Innehållsansvarig: Anna Josefson

Publicerad av Carina Eriksen