Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Gastroskopi

Vid gastroskopi förs ett smalt, böjligt instrument med fiberoptik ner genom matstrupen. Med det kan man också ta små prover, biopsier, från slemhinnan. Gastroskopet visar hur det ser ut i matstrupen, magsäcken och tolvfingertarmen. Via instrumentet överförs bilder av slemhinnan till en bildskärm. Man kan exempelvis se om den övre magmunnen är förslappad, eller om det finns bråck som gör att magsaften läcker upp i matstrupen.

Förberedelser

Du måste fasta minst sex timmar före undersökningen, men det går bra att ta mediciner med ett glas vatten fram till två timmar före undersökningen.

Undersökning

Först får du en lokalbedövande spray i svalget för att förhindra kräkreflexer.

En gastroskopi gör inte ont, men det kan kännas obehagligt när instrumentet förs ner i matstrupen. Provtagning på slemhinnan gör inte heller ont, eftersom den saknar smärtnerver. Den som upplever mycket obehag, kan behöva lugnande medel.

En undersökning tar vanligtvis inte mer än 10 minuter. Läkaren ger besked om resultatet direkt efteråt. Om läkaren skickar vävnadsbitar för mikroskopisk undersökning kommer det svar efter någon eller några veckor.

Efter undersökningen

Du får inte äta eller dricka förrän bedövningen har släppt efter ett par timmar och kan känna ett lätt obehag i svalget i något dygn. Den som fått lugnande medicin får stanna kvar på mottagningen i en timme och får inte köra bil samma dag.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 1 september 2017

Innehållsansvarig: Nils Nyhlin

Publicerad av Marie Bergman

Kortadress: https://www.regionorebrolan.se/uso/gastroskopi

Läs mer

Undersökningen utförs vid endoskopimottagningen .