Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Koloskopi

Tjocktarmen undersöks med hjälp av en mjuk och böjlig slang, koloskop. Detta förs in via ändtarmsöppningen. Längst fram på instrumentet finns en liten lins med belysning och ett datachip som överför bilder av tarmens inre till en bildskärm. Med koloskopet kan läkaren även ta vävnadsprover. Koloskopin kan visa om det finns sår, förträngningar och kärlmissbildningar, polyper eller tumörer i tjocktarmen eller om tarmen är inflammerad.

Förberedelser

Före undersökningen måste tarmen tömmas med laxermedel. Den som tar mediciner som innehåller fibrer eller järn ska upphöra med dem en vecka före undersökningen.

Undersökning

Ändtarmsöppningen bedövas med salva. Det kan vara lite obehagligt när läkaren för in koloskopet och om det behövs får du avslappnande och smärtstillande mediciner. Undersökningen kan ta mellan en kvart och en timme. Läkaren ger besked om resultatet direkt efteråt. Om vävnadsbitar ska skickas för mikroskopisk undersökning kommer svaret efter någon eller några veckor.

Efter undersökningen

Efter en koloskopi kan man känna sig spänd och uppblåst i magen en kort tid, men det går att äta och dricka som vanligt. Den som fått lugnande medicin får stanna kvar på mottagningen i en till två timmar och ska inte köra bil förrän dagen därpå.

Tänk på!

Om du har problem med hjärtat eller lungorna ska du berätta det för läkaren. Detsamma gäller om du tar insulin eller blodförtunnande medicin. 


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 1 september 2017

Innehållsansvarig: Nils Nyhlin

Publicerad av Marie Bergman

Kortadress: https://www.regionorebrolan.se/uso/koloskopi

Läs mer

Undersökningen utförs vid endoskopimottagningen.

Här kan du se en videofilm om hur en koloskopi går till:
Koloskopiundersökning - så går det till