Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Rektoskopi

Det betyder att ändtarmen undersöks med hjälp av en rörformad tarmkikare, rektoskop. Rektoskopin kan avslöja om det finns sår, blödningar eller tumörer i ändtarmen eller om ändtarmen är inflammerad. Läkaren kan också ta prover från tarmen med hjälp av en liten tång, som förs in i rektoskopet. Det gör inte ont, det finns inga känselceller för smärta i ändtarmen.
Ibland används ett proktoskop, som bara är 8-10 centimeter långt, om enbart yttersta delen av ändtarmen ska undersökas.

Förberedelser

Det går att äta och dricka som vanligt före undersökningen. Ibland görs ändtarmen ren innan med hjälp av ett mikrolavemang.

Undersökning

Först undersöker läkaren ändtarmsöppningen med ett finger för att kontrollera att den inte är för trång, att det inte gör ont och att det inte finns någon tumör eller polyp i öppningen. För att tarmen ska bli lättare att undersöka spänns den upp genom att luft pumpas in genom röret. Det kan kännas lite obehagligt men brukar inte göra ont.
Undersökningen tar ungefär tio minuter. Efteråt berättar läkaren vad rektoskopin visade. Provsvar kommer efter cirka två veckor.

Efter undersökningen

Oftast mår du som vanligt efter undersökningen, men om läkaren har tagit ett prov kan det blöda lite. Om det blöder mycket eller om det inte slutar blöda på några timmar ska du kontakta mottagningen.

Tänk på!

En del läkemedel kan göra att det finns en liten ökad risk för blödningar efter undersökningen. Därför ska man berätta för läkaren vilka mediciner man använder.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 11 maj 2017

Innehållsansvarig: Nils Nyhlin

Publicerad av Marie Bergman

Läs mer

Undersökningen utförs vid medicinmottagning 4.