Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

WHO samarbetscentrum för gonorré och andra sexuellt överförbara infektioner

På uppdrag av WHO (världshälsoorganisationen) har vår klinik förtroendet att agera som ett internationellt WHO samarbetscentrum (expertlaboratorium) för gonorré och andra sexuellt överförbara infektioner (vid dags dato, klamydia, syfilis och HIV).

Arbete för att i framtiden inkludera ytterligare sexuellt överförbara infektioner, ex. Mycoplasma genitalium och Trichomonas vaginalis infektioner, pågår. 


Uppdrag som ska utföras inom WHO samarbetscentrum

  1. Att ge support till WHO i arbetet med gonorré och andra sexuellt överförbara infektioner (vid dags dato, klamydia, syfilis och HIV), genom att globalt assistera i allehanda frågor och utförande av laboratoriediagnostik och -karakterisering, laboratorieträning och frontlinjeforskning.
  2. Att övervaka antibiotikaresistens hos Neisseria gonorrhoeae och behandling av gonorré globalt, samt att bistå WHO med expertråd och frontlinjeforskning i detta fält. Forskningsfokus är framförallt på att identifiera fenotypisk och genotypisk antibiotikaresistens (gamla och nya mekanismer), nya behandlingsalternativ för gonorré samt att förstå nationell och internationell spridning av antibiotikaresistenta stammar av N. gonorrhoeae.
  3. Att utöka (inkludera nya länder) övervakningen av antibiotikaresisten hos N. gonorrhoeae globalt, med speciellt fokus på WHO Europaregionen.
  4. Att upprätthålla och vidareutveckla en WHO-referenspanel av N. gonorrhoeae för internationell kvalitetssäkring och kvalitetskontroll av N. gonorrhoeae diagnostiken, fenotypiska karakteriseringen (inkluderande antibiotikaresistenstestning) och genotypiska karakteriseringen.
  5. Att bistå WHO med laboratorieexpertis i deras program för validering av eliminering av moder-till-barn transmission av HIV och syfilis.


Struktur för WHO samarbetscentrum

  • Magnus Unemo (Ansvarig expert/Director, officiell WHO-titel)
  • Daniel Golparian (Teknisk och vetenskaplig support/Scientific officer, officiell WHO-titel)
  • Susanne Jacobsson, Ronza Hadad, Marit Hansen, Margaretha Larsson, Kerstin Malm (allmän teknisk  support vid behov)
  • Nationella och internationella samarbetspartners och studenter

Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 3 juli 2019

Innehållsansvarig: Magnus Unemo

Publicerad av Annica Wikman

Kortadress: https://www.regionorebrolan.se/uso/labmed/whocentrum

Kontakt

Docent Magnus Unemo
tfn 019-602 20 38
alt. 019-602 11 85 (kundtjänst)

Language