Läs om hälsa och sjukdomar och var du kan hitta vård. Logga in för att läsa din journal och göra dina vårdärenden.
Här hittar personal inom vård och omsorg relevant vårdrelaterad information, regionala riktlinjer, rutiner och styrande dokument.
Region Örebro läns webbplats för dig som arbetar med regional utveckling i Örebro län.
Ring vår växel 019 - 602 10 00
019 - 602 10 00
Inkommande e-post till regionen@regionorebrolan.se tas emot av registrator vid det centrala diariet.
Därför kan vi inte svara på frågor om:
Vi kan inte garantera säkerheten för e-post, skicka därför aldrig konfidentiella uppgifter via e-post utan använd istället tjänsten 1177 Vårdguidens e-tjänster där du kan nå vården.
Information som sänds med e-post hanteras enligt samma offentlighets- och sekretessregler som för post via brev. Det betyder att de handlingar som kommer in är allmänna och diarieförs enligt gällande regler och bevaras för framtiden.
regionen@regionorebrolan.se
Region Örebro länBox 1613701 16 Örebro
Eklundavägen 1702 17 Örebro
access_time [Missing text '/views/newsarticlepage/index/published' for 'English']: 2021-11-23 14:51
Smittspridningen fortsätter öka i Örebro län, men det går inte lika snabbt som tidigare veckor. Under vecka 46 konstaterades 355 nya fall av covid-19 och det kan jämföras med 330 veckan innan.
- Flest smittade finns i åldersgruppen 6-15 år, men det finns även många fall bland unga och medelålders personer. Något oroande är det att vi ser fler fall i gruppen 60-69 år, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare.
Även provtagningen ökade under föregående vecka till drygt 7 000 prover.
Utifrån ökad smittspridning i flera länder i Europa och även en uppgång i vissa regioner i Sverige, till exempel Örebro län, rekommenderar Folkhälsomyndigheten ytterligare åtgärder för att minska risken för smittspridning. Utöver fortsatt vaccinering handlar det om bredare testning, utökad smittspårning och införande av vaccinationsbevis.
I enlighet med de nya riktlinjerna kring provtagning rekommenderar nu Region Örebro län åter en bred testning. Det betyder att vuxna och barn från föreskoless och äldre rekommenderas ta prov för covid-19 vid nytillkomna luftvägssymtom även om man är vaccinerad. De som haft covid-19 senaste halvåret är undantagna. Regionen understryker också vikten av att alla med nytillkomna luftvägssymtom stannar hemma tills de känner sig friska och har varit feberfria minst ett dygn. Det gäller även för dem som testat negativt för covid-19.
Ytterligare åtgärder som kommer införas är utökad smittspårning och testning kring konstaterade fall. Om någon i hushållet testat positivt kommer alla i samma hushåll få förhållningsregler om att stanna hemma och testa sig. Det gäller även personer utan symtom, både vaccinerade och ovaccinerade.
Den 1 december förväntas regeringen besluta om vaccinationsbevis som ska användas vid sportevenemang, bio- och teaterföreställningar, konserter och andra allmänna sammankomster och offentliga tillställningar där mer än 100 personer deltar. Vid arrangemang som inte använder sig av vaccinationsbevis kommer istället särskilda föreskrifter om max antal personer per kvadratmeteryta och krav på avstånd att gälla.
- Jag vill uppmana alla som ännu inte vaccinerat sig att göra det nu, för att minska fortsatt smittspridning, men även för att fortsatt ha möjlighet att delta i större evenemang. Utifrån den ökade smittspridning vi ser är det också otroligt angeläget att alla som nu rekommenderas en tredje dos vaccin bokar tid så snart som möjligt för detta, säger Gunlög Rasmussen.
227 162 personer i Örebro län har fått den första dosen vaccin mot covid-19, vilket motsvarar 86,77 procent av befolkningen i länet. 216 050 personer har fått dos 2, vilket är drygt 82,48 procent medan 29 446 personer har fått en tredje dos och det motsvarar 11,62 procent av länets befolkning.
- Det är angeläget att de som ännu inte vaccinerat sig gör det. Detta är viktigt för att minska risken för svår sjukdom hos den enskilde individen men också för att minska smittspridningen, säger Stellan Johansson, vaccinationskoordinator.
Alla länsbor som är födda 2009 eller tidigare kan boka tid för den första dosen vaccin och dos 2 när det är aktuellt. De som är födda 1956 eller tidigare kan även boka tid för en tredje dos vaccin. För denna åldersgrupp måste det ha gått minst 5 månader sedan de tog dos 2 av vaccinet. För övriga aktuella grupper som ska ta dos 3 är intervallet 6 månader. Tider för vaccination bokas via 1177.se eller telefonbokningen.
- Sedan är det viktigt att komma ihåg att avboka sin tid om man har en pågående infektion med feber eller symtom på covid-19. Avbokningar görs via samma tjänster som bokningar. Detta är viktigt så att någon annan som behöver tiden kan boka den, säger Stellan Johansson.
Från och med onsdag 24 november kommer det även vara möjligt för dem som ska ta sin första dos vaccin att komma på drop-in-vaccination vid länets vaccinationsmottagningar.
- Drop-in gäller alltså bara om man tidigare inte tagit något covid-vaccin, och gäller under vaccinationsmottagningarnas ordinarie öppettider och bara om mottagningarna har möjlighet att ta emot, förklarar Stellan Johansson.
Syftet med drop-in är att kunna nå några av dem som hittills inte kommit till skott med att vaccinera sig mot covid-19.
- Vill man vara garanterad en dos så är det fortfarande säkrast att boka tid, säger Stellan Johansson.
Did the content help you?
Thank you for your feedback!
If you would like to send some feedback, you may do that here.
Last updated: Tuesday, November 23, 2021