Läs om hälsa och sjukdomar och var du kan hitta vård. Logga in för att läsa din journal och göra dina vårdärenden.
Här hittar personal inom vård och omsorg relevant vårdrelaterad information, regionala riktlinjer, rutiner och styrande dokument.
Region Örebro läns webbplats för dig som arbetar med regional utveckling i Örebro län.
Ring vår växel 019 - 602 10 00
019 - 602 10 00
Inkommande e-post till regionen@regionorebrolan.se tas emot av registrator vid det centrala diariet.
Därför kan vi inte svara på frågor om:
Vi kan inte garantera säkerheten för e-post, skicka därför aldrig konfidentiella uppgifter via e-post utan använd istället tjänsten 1177 Vårdguidens e-tjänster där du kan nå vården.
Information som sänds med e-post hanteras enligt samma offentlighets- och sekretessregler som för post via brev. Det betyder att de handlingar som kommer in är allmänna och diarieförs enligt gällande regler och bevaras för framtiden.
regionen@regionorebrolan.se
Region Örebro länBox 1613701 16 Örebro
Eklundavägen 1702 17 Örebro
access_time [Missing text '/views/newsarticlepage/index/published' for 'English']: 2021-12-07 12:16
Smittspridningen fortsätter att öka i Örebro län. Smittskyddsläkaren understryker vikten av att nu hålla avstånd och undvika situationer med trängsel.
I Örebro län fortsätter antalet fall av covid-19 att öka och bland länets 18-34-åringar är det fortfarande bara tre av fyra som tagit två doser vaccin, och var femte person har inte vaccinerat sig alls. Folkhälsomyndigheten presenterade förra veckan förslag till nya åtgärder vid ökad smittspridning och Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare välkomnar beslutet.
- Vi ser behovet av ökade smittskyddsåtgärder. Det är nödvändigt att nu återigen under en period minska antalet kontakter mellan människor så att utvecklingen kan vända och fler kan hinna få en påfyllnadsdos av vaccin.
Region Örebro län inväntar ytterligare nationella föreskrifter och allmänna råd som förväntas komma från Folkhälsomyndigheten inom kort. Tills dess, menar Gunlög Rasmussen, att länsinvånarna redan nu behöver tänka på att framförallt hålla avstånd och undvika situationer med trängsel.
- Det handlar om grundläggande åtgärder och det gäller även om man är vaccinerad. Arbetsgivare bör också se över respektive verksamhet så att större samlingar kan undvikas.
Utöver vaccinationer är det som tidigare viktigt att vara hemma vid symtom och då provta sig för covid-19. Det gäller alla, oavsett vaccinationsstatus. För alla som rest i ett land utanför Norden finns också särskilda rekommendationer kring provtagning, att testa sig så snart som möjligt efter inresa i Sverige, oavsett symtom och vaccinationsstatus.
Antal fall i Örebro län under vecka 48 ökade från cirka 520 till cirka 620. Flest fall finns i åldersgrupperna 6-12 år. Ökningen var dock störst i åldersgrupperna 20-29 år samt 50-69 år. Ännu finns inget konstaterat fall med virusvarianten Omikron i länet. Även provtagningen ökade och under vecka 48 analyserades cirka 15 000 prover i länet. Andelen positiva prover var väsentligen oförändrad mellan vecka 47 och 48.
Sex personer vårdas för covid-19 på länets sjukhus, en av dem på intensivvårdsavdelning.
Alla länsbor som är födda 2009 eller tidigare kan nu boka tid för vaccination med dos 1 och 2.
- Det är fortsatt viktigt att påbörja vaccineringen mot covid-19 om du inte tagit första sprutan. Vaccin är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk, säger Stellan Johansson, vaccinationskoordinator.
Alla länsbor som tillhör riskgrupper eller har fyllt 60 år kan dessutom boka tid för en tredje dos vaccin.
- Vi vill uppmana alla som är 60 år och äldre eller tillhör en riskgrupp att vaccinera sig nu. Det finns gott om tider för vaccinering, framförallt i Hallsberg och Karlskoga. Om du inte får en tid på din närmaste vaccinationsmottagning går det bra att boka på någon av de andra mottagningarna. Passa på nu, så hinner vaccinet få full effekt före julfirandet. Målsättningen är att så många länsbor som möjligt ska kunna erbjudas en tredje dos vaccin. För alla personer som är 65 år eller äldre ska det gå minst 5 månader efter den andra dosen. För alla övriga gäller att det ska ha gått minst 6 månader efter dos 2, säger Stellan Johansson.
Did the content help you?
Thank you for your feedback!
If you would like to send some feedback, you may do that here.
Last updated: Tuesday, December 7, 2021