Region Örebo county Region Örebo county
Search

Lustgas som berusningsmedel - Risk för allvarliga skador

Published: 2022-11-18 07:30

Att använda lustgas som berusningsmedel har blivit allt vanligare bland ungdomar och unga vuxna. Många tror att lustgasen är ofarlig eftersom den används inom sjukvården, men den kan vara beroendeframkallande och påverka hälsan negativt.

Två ballonger och en silverfärgad ampull.

Håll utkik efter ballonger och silverfärgade ampuller, det kan vara ett tecken på att ditt barn använder lustgas. Foto: Corinne Poleij/Gettyimages.

Det finns stora skillnader mellan den lustgas som används i vården och den som används som berusningsmedel på en fest.

– I vården använder vi lustgas under kontrollerade former. Den är utblandad med syrgas och ges av utbildad personal som kontrollerar mängden och styrkan. Dessutom övervakar vi patienten, säger Robin Krantz Svensson, specialistläkare i anestesi- och intensivvård på Universitetssjukhuset Örebro.

Lustgasen som du köper som privatperson är koncentrerad. Den säljs oftast i form av små patroner eller större gastuber och är egentligen avsedd för att vispa bland annat grädde i så kallade gräddsifoner.

Den som använder lustgas för att berusa sig andas vanligtvis in gasen genom ballonger, som fyllts med lustgas. Lustgasen ger ett rus som varar i någon minut.

– Risken när du andas in koncentrerad lustgas på det här sättet är att du kan få kortvarig syrebrist och förlora medvetandet. Luften innehåller 21 procent syrgas, men en ballong med lustgas innehåller hundra procent lustgas och noll procent syrgas. Lustgasen tränger därför undan luften i lungorna och gör att hjärnan inte får syre, säger Robin Krantz Svensson.

Det är framför allt vid upprepad användning som du riskerar att få allvarliga problem och skador.

– Det går inte att säga hur mycket lustgas en person kan andas in utan att det blir farligt. Det varierar från person till person. Ju mer lustgas du använder, desto större risk är det att du får allvarliga skador, berättar Robin Krantz Svensson.

Långvarig användning av lustgas kan ge kroniska skador.

– Om du använder lustgas ofta och över längre tid kan du få brist på vitamin B12. Vid en stor brist av vitaminen kan det orsaka nervskador eller skador på benmärgen, berättar Robin Krantz Svensson.

Enligt Giftinformationscentralen kan skadorna göra att du får domningar, förlust av känsel och muskelsvaghet. Långvarig användning kan även leda till psykoser, psykiatriska problem och i ovanliga fall kan det göra att du får blodproppar i hjärnan eller i lungorna.

– Att använda lustgas kan bli en inkörsport till andra berusningsmedel. Använder du lustgasen i kombination med alkohol och droger är risken för komplikationer större, säger Robin Krantz Svensson.

Lätt för unga att få tag på lustgas 

Hos Maria ungdom Örebro kan den som är mellan 13 -25 år och har problem med alkohol eller droger få hjälp och stöd.

– Vi har inte någon som sökt hit enbart på grund av lustgasbekymmer, men de ungdomar som redan har kontakt med oss, för att de antingen befinner sig i riskmiljöer för missbruk eller har ett eget pågående eller tidigare missbruk av alkohol eller droger, har kommit i kontakt med lustgas. De berättar att det finns lustgas på fester och att det är väldigt lätt att få tag på, säger Lisa Viuhko Lidner, kurator på Maria ungdom Örebro.

Lustgas är inte narkotikaklassat. Försäljarna marknadsför sig via affischer på stan eller via sociala medier. Lustgasen säljs i små silverfärgade patroner avsedda för gräddsifoner. Gasen inhaleras direkt genom en gräddsifon eller genom att fyllas i ballonger som du andas in från.

– Om du ställer dig utanför krogen en fredag[1]eller lördagkväll så kommer du hitta använda ballonger, små silverbitar, eller hela ampuller som det funnits lustgas i. Du kan också hitta spår efter lustgasanvändning på platser där ungdomar och unga vuxna hänger, även i miljöer som inte är kopplade till krogen, berättar Lisa Viuhko Lidner.

Hon och hennes kollegor ser med oro på användningen av lustgas.

Den är enkel att sälja dosvis. I och med att det inte är olagligt är det här inget som varken de som köper eller säljer behöver dölja. Vi har fått rapporter om att det säljs lustgas utanför högstadieskolor, säger Lisa Viuhko Lidner.

Har du några råd till föräldrar som oroar sig för att deras barn använder lustgas?

– Först och främst – läs på. Prata med dina barn och tveka inte att kontakta oss på Maria ungdom Örebro eller andra instanser som jobbar med barn och unga om du känner oro. Risk- och konsekvenssamtal är A och O. Ungdomarna märker ju oftast inte av någon problematik efter lustgasanvändning om de inte har otur, men är du påverkad av lustgas är det lättare att tacka ja till något annat, berättar Lisa Viuhko Lidner.

Finns det några tecken man som förälder bör hålla koll på?

– Ballonger är ett tecken. Varför skulle en 17-åring ha en ballong liggande i jackfickan? Eller att du hittar små silverampuller eller spår efter dem. Andra tecken kan vara att ditt barn får ett undvikande beteende eller att pengarna tar slut betydligt snabbare än vad som är rimligt. Du känner ditt barn. Lita på din magkänsla. Känns något fel så är det oftast det, konstaterar Lisa Viuhko Lidner.

Maria ungdom Örebro vill komma in med stöd så tidigt som möjligt och gärna innan det börjar röra sig om ett missbruk.

 – Du behöver inte ha några bevis, utan det räcker att du känner oro som förälder för att ta kontakt med oss. Vi erbjuder informationssamtal med ungdom och förälder. Många gånger kan det faktiskt vara lättare att öppna sig när en utomstående finns med, säger Lisa Viuhko Lidner. Håll utkik efter ballonger och silverfärgade ampuller, det kan vara ett tecken på att ditt barn använder lustgas.

Text: Victoria Rydergård

Läkare i ett behandlingsrum.

Robin Krantz Svensson, specialistläkare

Did the content help you?

Last updated: Wednesday, November 23, 2022