Läs om hälsa och sjukdomar och var du kan hitta vård. Logga in för att läsa din journal och göra dina vårdärenden.
Här hittar personal inom vård och omsorg relevant vårdrelaterad information, regionala riktlinjer, rutiner och styrande dokument.
Region Örebro läns webbplats för dig som arbetar med regional utveckling i Örebro län.
Ring vår växel 019 - 602 10 00
019 - 602 10 00
Inkommande e-post till regionen@regionorebrolan.se tas emot av registrator vid det centrala diariet.
Därför kan vi inte svara på frågor om:
Vi kan inte garantera säkerheten för e-post, skicka därför aldrig konfidentiella uppgifter via e-post utan använd istället tjänsten 1177 Vårdguidens e-tjänster där du kan nå vården.
Information som sänds med e-post hanteras enligt samma offentlighets- och sekretessregler som för post via brev. Det betyder att de handlingar som kommer in är allmänna och diarieförs enligt gällande regler och bevaras för framtiden.
regionen@regionorebrolan.se
Region Örebro länBox 1613701 16 Örebro
Eklundavägen 1702 17 Örebro
access_time [Missing text '/views/newsarticlepage/index/published' for 'English']: 2022-06-30 13:11
Det finns inget vetenskapligt stöd för att användning av hälsoappar innebär någon fördel jämfört med vanlig vård. Det visar tre rapporter från Camtö, en enhet inom Region Örebro län som utvärderar vårdens metoder och som granskat den forskning som finns på området för de vanliga folksjukdomarna hjärtsvikt, astma, KOL och artros.
Foto: Getty Images, Fizkes.
I de olika studierna har patienten själv fått registrera hälsodata som har överförts till vården för bedömning och eventuell åtgärd. För att kunna dra slutsatser om effekten av att använda hälsoappar inom de olika områdena behövs mer oberoende forskning.
– I den rapport där det handlade om en jämförelse mellan digital och klinikbaserad vård vid astma och kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL, såg vi att det fanns en hög risk för systematiska fel. Samtliga studier uppgav också bindningar inom appbranschen, berättar Petros Nousios, projektledare på Camtö.
Något som förvånade Petros Nousios var frånvaron av information om riskerna som digital vård kan innebära för patienter.
– Avsaknaden av den informationen omöjliggör en bedömning av teknikens fullständiga risk eller nytta, säger han.
Rapporten om användning av appar vid kronisk hjärtsvikt kom till samma slutsats.
Rapporten En jämförelse mellan digital och klinikbaserad fysioterapi vid artros i knä eller höft visar att det vetenskapliga underlaget för hur digitalisering påverkar patienten utifrån ett nyttoperspektiv är begränsat.
– Det gör det svårt att bedöma både fördelar och nackdelar med en mera digitaliserad vård när det gäller fysioterapeutiska behandlingar av artros i knä eller höft. Utvecklingen av appar går snabbt på den tekniska sidan men frågan är om de är tillräckligt testade i klinisk miljö innan de införs bland patienter, säger Georg Lohse, legitimerad sjukgymnast på Camtö.
2022.52-en-jamforelse-mellan-digital-och-klinikbaserad-fysioterapi-vid-artros-i-kna-eller-hoft (Pdf, 638kB)
2022.53-en-systematisk-oversikt-kring-halsoappar-for-monitorering-och-distansbehandling-vid-kronisk-hjartsvikt (Pdf, 1367kB)
2022.54-en-systematisk-oversikt-kring-halsoappar-for-monitorering-och-feedback-vid-astma-och-kol (Pdf, 5216kB)
Did the content help you?
Thank you for your feedback!
If you would like to send some feedback, you may do that here.
Last updated: Thursday, June 30, 2022