Nu finns digitalt stöd för sexuell rehabilitering vid prostatacancer
Published: 2024-12-05 08:00
Behandling av prostatacancer påverkar den sexuella funktionen hos nästan alla män. Men det finns hjälp att få och som ett ytterligare komplement kan patienter nu erbjudas ett digitalt rehabiliteringsprogram.
"Nästan alla män påverkas i sin sexuella funktion efter de behandlingar vi har för prostatacancer" konstaterar Elisabet Skeppner. Foto: Håkan Risberg / Region Örebro län
Det är inte den första frågan som kommer vid ett besked om prostatacancer. Men ganska snart efter alla frågor om tillfrisknande och behandling så dyker den upp: Hur blir det med sexlivet?
- Nästan alla män påverkas i sin sexuella funktion efter de behandlingar som vi har för prostatacancer, oavsett om det är operation, strålbehandling eller hormonbehandling, konstaterar Elisabet Skeppner, hälso-och sjukvårdskurator inom verksamhetsområde urologi på Universitetssjukhuset Örebro.
Finns hjälp att få
Det gäller framförallt erektionsförmågan, men stressen över en cancerdiagnos sätter ned den sexuella lusten och i de fall patienten får en hormonbehandling så påverkar det också lusten negativt.
Men det finns hjälp att få och för Elisabet Skeppner är det viktigt att informera om sexuell rehabilitering och den hjälp som finns redan i början av ett cancerförlopp, innan behandlingen påbörjas så att det går att förbereda sig. Det är ett av skälen till att hon samtalar med patienterna i anslutning till att de får sitt cancerbesked.
- Tillsammans skapar vi en grund. Går igenom hur livet varit innan diagnosen och gör upp en individuell plan när det gäller rehabilitering där också sexuell hälsa ingår. Många är inte mottagliga för detta just då utan enbart fokuserade på att behandla sin cancer. Men jag har uppföljningssamtal där frågorna tas upp igen och uppmuntrar till kontakt även längre fram.
Digitalt stöd som komplement
Som ett komplement till fysiska samtal finns nu också ett digitalt rehabiliteringsprogram för sexuell hälsa via Stöd och behandling på 1177.
- Det vänder sig till par eller singlar som vill jobba hemma med frågorna, förklarar Elisabet Skeppner. Det finns de som tycker att det kan vara svårt att prata om vissa frågor och hellre gör det hemma med sin partner. För andra kan programmet fungera som en påminnelse och fortsättning på det som vi har pratat om på sjukhuset tidigare.
Digitalt stöd med övningar
Sammanlagt handlar det om åtta moduler som tar upp frågor som relation, samspel, intimitet, beröring och även innehåller praktiska övningar.
Det finns tre olika program, ett för de som har en partner och genomgått operation eller strålbehandling, ett för singlar som genomgått operation eller strålbehandling och ett för de män som har hormonell behandling.
- Det är jag som startar upp och ger patienten tillgång det digitala rehabiliteringsprogrammet, det ligger inte öppet för alla.
Elisabet Skeppner följer också upp i vilken grad sjukdom och behandling påverkat patienten på längre sikt. När det gäller strålbehandling visar sig biverkningarna oftast efter sex månader eller senare.
"Ska inte behöva avstå från närhet och sexualitet"
Men oavsett när så vill Elisabet att alla som drabbats av prostatacancer ska känna till möjligheterna till att ha någon form av samliv igen. Och det gäller även patienter med spridd prostatacancer som inte går att bota.
- Man ska inte behöva avstå från närhet och sexualitet bara för att man fått en allvarlig sjukdom men min erfarenhet är att många har svårt att ta för att orientera sig i de rehabiliteringsinsatser som finns samtidigt som de är fokuserade på sin cancerbehandling. Det är ytterligare en anledning till att det är bra att ett digitalt rehabiliteringsmaterial nu finns som gör att männen kan arbeta vidare med detta i egen takt, när det passar dem.
Did the content help you?
If you would like to send some feedback, you may do that
Thank you for your feedback!
Last updated: Thursday, December 5, 2024