Region Örebo county Region Örebo county
Search

Region Örebro län och RFSL Örebro uppmärksammar Världsaidsdagen – Bjuder in till öppen föreläsning

Published: 2022-11-25 08:00

Torsdag 1 december uppmärksammar Region Örebro län Världsaidsdagen genom att tillsammans med RFSL Örebro arrangera en öppen föreläsning i Wilandersalen på USÖ klockan 17.30 med temat hur det är att leva med hiv idag och hur behandlingen har förändrats under 40 år.

Logtyp för världsaidsdagen som uppmärksammas med öppenföreläsning den 1 december

 

-Regionen brukar varje år uppmärksamma världsaidsdagen med olika aktiviteter. I år bjuder vi in allmänheten till en öppen föreläsning i Wilandersalen på USÖ där vi kommer att prata om hur det är att leva med hiv idag och hur behandlingen för dessa patienter har förändrats sedan hiv upptäcktes för snart 40 år sedan, berättar smittskyddsläkare Gunlölg Rasmussen.

Klockan 17.30 öppnar dörrarna för alla som är intresserade av att ta del av föreläsningen som kommer att hållas av Anna Hedin, infektionsläkare och Henrik Ahlberg, verksamhetsansvarig RFSL. Företrädare från Region Örebro län och RFSL Örebro finns också på plats för att svara på frågor.

Hiv idag

Världsaidsdagen (WAD) är en internationell dag som instiftades 1988 för att skapa medvetenhet om hiv och aids och för att minnas de personer som avlidit i aidsrelaterade sjukdomar. Den 1 december uppmärksammas både de som lever med hiv, och de som världen över har avlidit och avlider i aidsrelaterade sjukdomar.

Nästan alla som idag lever med hiv i Sverige har en välbehandlad infektion som varken förkortar livet eller överförs vid sex. Kunskapsläget har förändrats sedan upptäckten för 40 år sedan, både vad gäller det medicinska tillståndet men också hur det juridiskt ser ut. Trotts detta möter många som lever med hiv stigma och diskriminering. Hiv kan inte botas men tack vare effektiva mediciner lever personer med hiv ett lika långt liv som andra.

Did the content help you?

Last updated: Friday, November 25, 2022