Strokeföreläsning med Mia von Euler om riskfaktorer och behandling
Published: 2024-12-10 20:26
Stroke är en av våra stora folksjukdomar, som kan drabba människor i alla åldrar – även om äldre är mest utsatta. De senaste decennierna har inneburit en imponerande utveckling inom strokebehandling. Mia von Euler delar med sig av sin kunskap om nya behandlingar och vilka riskfaktorer vi själva kan påverka för att minska risken att drabbas.
Foto: Jesper Mattsson, Örebro universitet.
Datum: 17 december
Tid: 13:15 – 14:00
Plats: Tidefeltsalen, X-huset, Campus USÖ
Öppet för alla men du behöver anmäla dig på Örebro universitets hemsida.
Mia von Euler är professor i neurologi vid Örebro universitet kombinerat med en överläkartjänst inom Verksamhetsområde neuro och rehabiliteringsmedicin på Universitetssjukhuset Örebro. Sedan snart fem år tillbaka har hon även varit dekan för Fakulteten för medicin och hälsa.
Den 17 december bjuder Örebro universitet in till en föreläsning om stroke på Campus USÖ.
– Olika typer av reperfusionsbehandling har ju funnits ett tag men implementeringen och användningen av behandlingarna har ökat. Reperfusionsbehandling betyder att man försöker återställa blodcirkulationen i hjärnan efter en propp i hjärnan. Det kan ske endera med propplösande behandling eller mekanisk propputdragning. Idag behandlas knappt var femte patient med stroke orsakad av propp i hjärnans kärl med denna typ av behandling. Utvecklingen över tid har varit fin. Kanske i synnerhet i Region Örebro län där man tidigare låg bland de som gav minst behandling till att idag tillhöra toppskiktet i Sverige.
Det finns några riskfaktorer som hon tycker att man ska vara speciellt vaksam på - högt blodtryck, rökning och förmaksflimmer.
– Sedan har vi för lite fysisk aktivitet. Det är viktigt att röra på sig dagligen då det minskar risken för stroke avsevärt. Även viss aktivitet är bättre än ingen alls när det gäller strokerisken.
Mia von Euler lämnar snart Örebro för att tillträda som rektor vid Sophiahemmet Högskola.
– Samarbetet mellan regionen och universitetet har varit ypperligt. Jag har alltid känt mig väldigt välkommen på neurologkliniken, samarbetet inom våra samarbetsorgan är utmärkt. Det senare är en stor styrka då det också gör att vi kan hjälpas åt att växeldra en del för vår positionering nationellt, extra viktigt om man är det nyaste medicinska lärosätet och den nyaste ALF-regionen.
Did the content help you?
If you would like to send some feedback, you may do that
Thank you for your feedback!
Last updated: Tuesday, December 10, 2024