Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Företagssköterska på g

Hon är sjuksköterskan som känner sig hemma i företagshälsovården. Nu kämpar hon mot klockan för att få ihop heltidsjobb, vidareutbildning och familj. Anna Richardsson investerar i ett framtidsyrke.Foto: Annika Gelin

- Att få vidareutbilda sig är ett privilegium – och jag ångrar ingenting. Men jag kunde inte föreställa mig hur tufft det skulle vara att hinna med, säger Anna Richardsson, som nu gått en termin på företagssköterskeutbildningen vid Örebro Universitet. 

Provat på inom olika delar av vården

Anna Richarsson växte upp i Kumla men flyttade till Stockholm och startade eget inom den alternativa banan med zonterapi, massage och akupunktur. Hon blev med tiden intresserad av medicin och beslöt sig för att läsa till sjuksköterska. När kärleken drog henne tillbaka till Närke pluggade hon och hamnade sedan på Ortopeden på USÖ.

- Vilken kontrast mot friskvården! Där upptäckte jag att mitt intresse för att injicera och hållas med antibiotika etc var minimalt – och dessutom var den psykiska och fysiska stressen och arbetstiderna en omöjlig kombination med två små barn, säger Anna.

Hur hon kom på det minns hon inte – men företagshälsovården blev ett alternativ. Anna sökte och fick jobb på Feelgood – något som hon är tacksam för idag.

- Det kändes direkt att jag hade hamnat rätt, säger Anna.  

Vill förbättra och påverka

På Ortopeden hann Anna aldrig känna att hon fick möta patienten – där sprang hon bara för att hinna med. I företagshälsovården känner hon att hon mer konkret kan hjälpa olika människor med olika sorters problem. Hennes nya yrkesfält är oerhört brett och kan omfatta även klassisk sjukvård och rehab – det beror på vad kunden beställer.

- Det är häftigt att se att mitt arbete kan leda till ett ökat välbefinnande hos patienten – som till exempel när någons kolesterolvärde har sjunkit efter att vi pratat om hur man kan sänka det och han eller hon har följt mina råd. Jag vill göra skillnad! säger Anna Richardsson.

Arbetsrelaterade hälsoproblem 2013

Hur mår de människor som Anna träffar i sin vardag? Hur har de det på jobbet?

- Det är mycket psykosociala problem, många utarbetade män och kvinnor. Det är en hel del som har problem med nacke och axlar – och ett flertal som skulle behöva se över sin livsstil. De rör sig för lite, dricker för ofta och håller inte blodsockret så jämnt som de skulle behöva – men förstår heller inte att det skadar kroppen genom att göra på detta sätt.
Där är min uppgift att lyfta de här frågorna som Primärvården inte hinner med att göra, säger Anna Richardsson. 

Positivt och negativt med utbildningen

Anna är glad att hon nu får fördjupa den kunskap hon har lärt sig under två år som företagssköterska.
 
- Nu kan jag befästa det som var rätt och lära om det som var fel, ställa alla frågor som krävs och sätta saker och ting i sitt sammanhang, säger Anna.

På det stora hela tycker hon att första terminen har varit bra med trevliga och kunniga föreläsare och roliga uppgifter. Anna tycker om att läsa, hon anser att det är bra att nivån är hög och att vissa delar såsom forskningsmetodiken är svår.

Hon avundas inte de studiekamrater som saknar erfarenhet från företagshälsovården – utan inser att hennes praktiska yrkeserfarenhet är en klar fördel. Men hon skulle önska att kursledarna tänkte om så terminen kunde börja redan i augusti – för att få en period av återhämtning kring jul och nyår.

- Att få möjlighet att få återhämta sig tillsammans med familjen kring jul och nyår skulle göra oss än bättre rustade inför kommande termin, säger Anna Richardsson. 

Framtiden för företagssköterskor

Trots sitt hektiska liv utstrålar Anna ett lugn och en tillfredsställelse som man bara gör om man trivs med tillvaron. Hon tycker att studielivet är spännande och ser fram emot termin två som fokuserar på ohälsa i arbetsmiljön – men längtar också efter att få skriva D-uppsats så småningom.

Hennes känsla är att framtiden är hennes och klasskamraternas – eftersom det finns så få företagssköterskor som är utbildade. En bra företagssköterska måste kunna se till hela människan, att kropp och själ hänger ihop och att balansen i livet påverkar måendet.

Att ha god social förmåga, vara flexibel och nyfiken på människor är bra egenskaper om man ska lyckas i yrket, tror Anna.
Hon är tacksam för att arbetsgivaren stöttar henne i att kompetensutveckla sig.

- Jag ska klara av det – och till nästa termin är min plan att sänka mina egna krav till ”good enough” ! Säger Anna Richardsson.
Annika Gelin


 


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 12 februari 2013

Innehållsansvarig: Håkan Westberg

Publicerad av Annika Gelin

Kortadress: https://www.regionorebrolan.se/amm/annarichardsson