Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Kan man få stendammslunga i Sverige 2011?

När man i slutet av förra året läste larmet om att många textilarbetare i Turkiet dött i stendammslunga och flera tusen insjuknat av arbetet att sandblästra jeans är detta en relevant fråga att ställa sig.

 
Det är inte bara personer som arbetar inom gruv- och stenindustri som är exponerade för kvarts, det mineral som finns i vår berggrund.

Ett snabbt svar på frågan är ”ja”. Risken att insjukna i stendammslunga (silikos) i Sverige 2011 finns. Men är risken stor och vem drabbas?
Nej risken är inte stor, det är en mindre grupp av människor i Sverige idag som arbetar i miljöer där de kan exponeras för kvartsdamm som kan orsaka silikos.

Vad är kvarts?

Kvarts är ett mineral som finns naturligt i vår berggrund, i våra vanligaste bergarter granit och gnejs. De yrken man först tänker sig är exponerade för kvarts är personer sysselsatta inom gruv- och stenindustri. Men det finns många fler yrken där kvartsdamm kan förekomma.

Inom järn- och stålindustri används kvartshaltigt material i bland annat ugns- och skänk­infodringar samt som formmaterial i gjuterier.
Ytterligare verksamheter där kvartshaltigt material används är porslinsfabriker, keramisk industri, glastillverkning, byggnads­ämnesindustri samt tandtekniska laboratorier. Inom byggnads- och anläggnings­verksamhet uppkommer kvartshaltigt damm bland annat i samband med tunneldrivning, betongslipning, borrning och bilning.
Även personer sysselsatta med till exempel potatishantering och gatsopning kan bli exponerade för kvartshaltigt damm.1  

Vad säger lagen om kvartsexponering?

I jämförelse med textilarbetarna i Turkiet så är vi i Sverige skyddade mot kvartsexponering enligt lag. Det finns hygieniska gränsvärden för hur mycket kvarts vi kan exponeras för dag efter dag i ett helt arbetsliv utan att det ska skapa ohälsa. Syftet med föreskriften om kvarts, AFS 1992:16, är att förebygga ohälsa och besvär av luftföroreningar och damm vid hantering av kvarts och kvartshaltigt material.1 I vissa fall krävs läkarundersökning och medicinsk kontroll

Om kvartsexponering i svenska järngjuterier

Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 20 februari 2012

Innehållsansvarig: lars-gunnar gunnarsson

Publicerad av Annika Gelin

Kortadress: https://www.regionorebrolan.se/amm/stendammslunga