Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Så smakar de kulturella kraftfälten

Publicerad: 2025-11-26 13:58

Tomatmarmelad, rökt renhjärta och kåldolme på savoykål var några av smakerna som fick representera det kulturella kraftfältet Frövi när studenter tog fram nya rätter till de kulturella kraftfälten på landsbygden. – Det smakade gott, med inslag av skog och vilt, och ett stänk av tomat, jag skulle gärna äta allt igen" säger Sara Sporre från Lindesbergs kommun.

Kockelever skapar nya maträtter i restaurangkök

Foto: Terése Sundh

Personer från de kulturella kraftfälten i Örebro län har nu fått smaka på nykomponerade rätter som speglar platsernas själ och historia. Det är studenter på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan som under ledning av kocken och hedersdoktorn Paul Svensson har skapat måltidsupplevelser till platserna.

– Det är spännande att vara med på den här resan. Att få berätta om platsen jag bor på och sedan ta del av alla aspekter i en maträtt. Studenterna har tänkt in allt, även i dukningen, säger Gunilla Josefsson från det kulturella kraftfältet Hjulsjöbygden som bland annat fick smaka på en tartlätt med Bredsjö blå och nyponkräm. 

Nya måltidskoncept

Studenterna har tagit hjälp av ett arbetssätt som har vuxit fram genom ett samarbete mellan kocken Paul Svensson och läraren Annika Göran Rodell i Grythyttan. Arbetssättet går ut på att undersöka platsernas historia, ekosystem, primärproduktion, entreprenörer, cirkulära system och med hjälp av den fakta som kommer fram skapa måltidskoncept. Det har bland annat resulterat i spännande ingredienser som rosenkvitten och tranbärspulver. 

– Det var fantastisk mat. Så roligt att ingredienserna finns i Tivedstorp och skogarna runt omkring, säger Anna Lidberg från det kulturella kraftfältet Tived. 

Rätter som kan leva vidare

Många av de kulturella kraftfälten har publik verksamhet som exempelvis teater och museiverksamhet. Därför har en viktig del av arbetet handlat om att ta hänsyn till vilka aktörer som finns på platsen och hur rätterna kan leva vidare på det kulturella kraftfältet. Hur rätterna ska användas är än så länge inte klart men kulturaktörerna från de olika platserna var imponerade.   

– Det är så fantastisk att ta del av varje rätts smak och låta det vila. Underbart! säger Magnus Wetterholm som verkar i det kulturella kraftfältet Stadra. 

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 26 november 2025

Bläddra bland resultaten på din sökning